BiH
0

Lajčak o izborima u Srbiji i prilikama u BiH

FENA
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak izrazio je uvjerenje da će demokratske snage, kao i na prošlim glasanjima, pobijediti na sljedećim izborima u Srbiji.

"Mislim da su građani u Srbiji u više navrata pokazali demokratsku zrelost i pretpostavljam da će to učiniti i na izborima u maju", kazao je ambasador Lajčak Tanjugu u Beču.

Slovački diplomat, međutim, nije želio komentirati da li bi pobjeda Srpske radikalne stranke (SRS) na izborima imala uticaja na prilike u BiH.

Lajčak je dalje naglasio da referendum o bilo kakvom otcjepljenju Republike srpske u BiH nije i neće biti na dnevnom redu.

"Radi se samo o taktičkoj igri, iza koje ne stoji ništa drugo. Nema ništa od referenduma i otcjepljenja RS-a. Ne treba da provociramo jedni druge takvim pričama, već da se dogovorimo kakvu BiH svi narodi žele i da je takvu gradimo, kao i da uspješno koračamo ka Evropskoj uniji", poručio je on.

Lajčak je također izrazio nadu da će BiH krajem ovog mjeseca potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU-om: "Saznat ćemo do kraja ove sedmice da li će potpisivanje biti moguće još u aprilu. Postoji još uvijek šansa da se to desi u aprilu. To bi bila snažna podrška za cijelu regiju i demokratske snage u Srbiji."

BiH je, prema Lajčaku, krenula evropskim putem, i nedavnim odlukama bh. parlamenta u Sarajevu otvorila vrata "kluba bogatih".

"Taj put neće biti jednostavan. Očekujem da korak po korak mijenjamo BiH, da postane jedna standardna evropska država", kazao je on.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice poručio je da BiH odlučuje o tome kada će postati članica EU-a, ali je ocijenio da su "administrativni kapacitet i ekspertnii nivo dobri".

Lajčak je rekao da će reforma Ustava BiH ponovo doći na dnevni red, ukazavši da je s političkim strankama dogovoreno da se nakon potpisivanja SSP-a krene u ustavnu reformu.

"To nije jednostavno pitanje ali treba tražiti rješenje prihvatljivo za sva tri naroda, svakog građanina, koje će olakšati evropski put BiH", naglasio je on.

Lajčak je naglasio da će međunarodna zajednica ostati u BiH, kao partner, a da ukidanje Ureda visokog predstavnika (OHR) uspostavljenog Dejtonskim sporazumom iz 1995., kojim je okončan rat u BiH, zavisi od ispunjenja dogovorenih preduvjeta.

"Sada se nalazimo u fazi kada se završetak OHR-a mjeri u mjesecima, a ne godinama", optimistički je zaključio Lajčak, koji je šesti međunarodni predstavnik na tome mjestu.