{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak: Nacionalistička retorika onemogućava zdravu političku atmosferu

F
2.6.2008. u 18:18
0
0
Lajčak: Nacionalistička retorika onemogućava zdravu političku atmosferu
0
Lajčak: Nacionalistička retorika onemogućava zdravu političku atmosferu
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a u BiH Miroslav Lajčák, danas je ponovo skrenuo pažnju na bespredmetnost i štetnost nacionalističke i antidržavne retorike te samim time zanemarivanja evropskog puta BiH.
Evropske integracije moraju biti iznad dnevne politike. Posljednji nastupi premijera RS Milorada Dodika u Zagrebu predstavljaju direktnu potvrdu njegovog suštinskog nerazumijevanja evropskih vrijednosti kao što su dobrosusjedski odnosi i međunacionalna tolerancija. Nije slučajno da su njegove izjave naišle na vrlo negativnu reakciju druga dva konstitutivna naroda u BiH i stvaraju atmosferu nepovjerenja u regionu, saopćeno je iz OHR/EUSR.

To je destruktivan, a ne konstruktivan način vođenja predizborne kampanje. Iskorištavanje nacionalističke platforme za svoju promociju je kontraproduktivno stvaranju zdrave političke atmosfere. Stabilnost i prosperitet čitave zemlje, što uključuje i oba entiteta ovisi o pozitivnoj političkoj atmosferi. Napeta situacija odgovara samo onima koji su zainteresirani za nered.

Izjave koje dižu tenzije često čujemo od viskokih dužnosnika političkih stranaka, među kojima prednjači Rajko Vasić. Kao čovjek koji obavlja javnu dužnost mora biti svjestan svoje odgovornosti i mogućih posljedica njegovih javnih stavova. Takođe mora biti svjestan da je BiH multinacionalna zemlja, i da nikom neće biti tolerisano korištenje rječnika međunacionalne mržnje, navodi se u saopćenju.

Jedna od posljedica zatrovane atmosfere je to da neki političari u BiH nisu spremni da surađuju sa svojim sugrađanima, odnosno da sugrađane druge nacionalnosti ne smatraju svojim, i preuzmu punu odgovornost za upravljanje ovom zemljom. Visoki predstavnik želi posebno istaći da je huškačka retorika, čak i uz jasan izostanak potencijala sprovođenja iste u djelo, najveća prepreka ostvarivanju jednog od dva politička uslova za zatvaranje OHR-a i prelazak u Ured Specijalnog predstavnika EU-a, to jest davanje pozitivnog mišljenja o situaciji u BiH od strane PIC-a, što ljudi koji vode ovu zemlju ne bi smjeli smatrati kao tek neko formalno pitanje.

Visoki predstavnik stalno ponavlja da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata i neupitna, i da je to pitanje uzalud potezati. On očekuje da građani Bosne i Hercegovine neće dozvoliti da budu uvučeni u ovu manipulaciju, čiji je jedini cilj skrenuti pažnju sa pitanja koja su od vitalnog značaja za njih i ovu zemlju, kao što su evropska budućnost, otvaranje novih radnih mjesta, borba protiv korupcije i siromaštva, te povećanje odgovornosti izabranih političara.

OHR ne želi vidjeti predizbornu kampanju punu neprimjerenih izjava neodgovornih političara i stalnih reakcija na njih, ali se neće ustručavati da reaguje u pojedinim situacijama, ukoliko smatra da je granica podnošljivosti pređena, poručuje se u saopćenju iz OHR/EUSR.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: