BiH
87

Lajčak: Da sam građanin BiH, učestvovao bih na protestima

Anadolija
MIroslav Lajčak (Foto: AFP)
MIroslav Lajčak (Foto: AFP)
Ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke i nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak izjavio je u intervjuu za časopis "CorD" da nije uopšte iznenađen protestima građana u BiH.

“Građani BiH su već osjetili previše nepravde u ekonomiji i društvu svoje zemlje, kao i nestručnost, odsustvo vladavine prava i visok stepen korupcije. Njihov očaj podgrijavaju trenutna situacija i tmurne perspektive. To je ljude natjeralo da izađu na ulice”, smatra Lajčak.

Prema njegovom mišljenju, domaći političari su najodgovorniji za političko, društveno i ekonomsko stanje u kojem se BiH danas nalazi.

“Da sam građanin BiH, učestvovao bih na protestima, jer njihovi političari snose ogroman dio odgovornosti za situaciju u kojoj se zemlja nalazi. Vršenje pritiska na njih je jedini način da se posvete rješavanju problema”, ocijenio je on.

Lajčak je napomenuo kako su ostale zemlje sa Zapadnog Balkana napravile značajan pomak na putu prema EU.

“Možda su pojedini skeptici time iznenađeni, ali ja to vidim kao još jednu potvrdu da Balkan pripada evropskoj porodici. Ubrzavanje procesa proširenja krajem 2013. godine i početkom 2014. godine najbolji je dokaz da Evropska unija pozitivno gleda na Balkan”, rekao je on, prenosi Anadolu Agency.