BiH
12

Lagumdžija za unapređenje ekonomske saradnje sa UAE

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija kazao je danas novinarima u Sarajevu da bi BiH i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) naredne godine trebali potpisati dva sporazuma kojima bi se unaprijedila saradnja dviju zemalja.
Foto: FENA
Foto: FENA

Lagumdžija je o ovim sporazumima i drugim temama razgovarao u Sarajevu s ministricom razvoja i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata Lubne Al Qasimi koja je doputovala u posjetu BiH.

Ministar je precizirao da je jedan od sporazuma onaj koji regulira zaštitu stranih investicija, a time bi se značajno unaprijedila ekonomska saradnja dviju prijateljskih zemalja.

"Drugi sporazum tiče se ekonomske i tehničke saradnje između BiH i Emirata. To je već u završnoj fazi i vjerujemo da će biti perfektuirani do početka 2014. godine. Ove sporazume možemo zvati pravnim okvirom za daljnju saradnju", potcrtao je Lagumdžija.

Sagovornici su razgovarali i o projektima od značaja za BiH kao što su Koridor 5C, ulaganja u energetski sektor i posebno projekti koji se tiču obnovljivih energetskih izvora kao što su solarni i vjetro-parkovi jer su UAE jedna od zemalja koja je svjetski lider u ovoj oblasti.

Foto: FENA
Foto: FENA

Zbog magle ministrica Qasimi danas nije mogla sletjeti na sarajevski Međunarodni aerodrom te je delegacija iz Arapskih Emirata sletjela u Mostar, a Qasimi je izrazila zadovoljstvo zbog toga jer je tako upoznala neke dijelove BiH što nije bilo predviđeno tokom njene posjete.

Kazala je novinarima da su sagovornici razgovarali o mogućnosti uspostavljanja direktne avionske linije između Arapskih Emirata i BiH što bi olakšalo komunikaciju između biznismena koji bi lakše dolazili u BiH, kao i protok robe.

Lagumdžija je također naglasio mogućnost uspostavljanja avionskog saobraćaja između dvije zemlje, ali je naglasio da bi to moglo biti i preko Beograda da bi se uspostavila komunikacija između BiH kao jednog regiona i UAE.

Qasimi je istakla da UAE uspješno sarađuje s nekim nevladinim organizacijama u BiH, a od te saradnje direktne koristi imaju upravo građani.