BiH
0

Iskoristiti potencijal ekonomske saradnje sa Katarom

SRNA
Politički odnosi BiH i Katara su izvrsni, ali potencijal ekonomske saradnje nije ni približno iskorišten pa je nužno stvoriti sve pretpostavke za veći udio katarskih investicija u BiH – rečeno je danas na prvim bilateralnim političkim konsultacijama od kada su uspostavljeni diplomatski odnosi i potpisan Memorandum o saradnji ministarstava vanjskih poslova.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH saopšteno je da su se na sastanku u Sarajevu delegacije saglasile da se polako stvaraju pretpostavke i za održavanje Drugog investicionog foruma Katar - BiH, ovoga puta u BiH, te je dogovoreno da počnu pripreme na planiranju posjete najviših katarskih zvaničnika BiH.

Radiće se i na pripremi narednog sastanka Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju koji bi trebao biti održan u prva tri mjeseca naredne godine.

Ovo bi bio najkonkretniji nastavak realizacije dogovora postignutih nakon posjete delegacije privrednika BiH Kataru, a koju je predvodio ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Dogovoreno je da bude ubrzana procedura zaključivanja nekoliko važnih bilateralnih sporazuma koji su već neko vrijeme u pripremi.

S tim u vezi oba ministarstva će dati odgovarajuće impulse prema drugim resornim institucijama kako bi što prije bili potpisani sporazum o zapošljavanju, sporazum o saradnji u krivičnim stvarima, uspostavljena direktna aviolinija Doha-Sarajevo, tako da "Katar ervejz" uvrsti Sarajevo na mapu svojih evropskih destinacija.

Razgovarano je i o mogućnosti da katarska strana ukine vize na diplomatske i službene pasoše BiH, budući da je BiH to ranije unilateralno uradila.

Ocijenjeno je da je veoma važno i to da bude potpisan i memorandum o saradnji u oblasti turizma, te sporazum o naučnoj i kulturnoj saradnji.

Delegaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH predvodio je pomoćnik ministra za bilateralne odnose Amer Kapetanović, a delegaciju katarskog Ministarstva pomoćnik ministra ambasador Ali Fahad al-Hajri.