Dokument SRTA
95

Lagumdžija: Za sanaciju prvog udara korone svijetu će trebati 600 milijardi dolara

I. P.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zlatko Lagumdžija je prisustvovao online forumu organizacije SRTA, Asocijacije instituta i univerziteta Puta svile, gdje su se među učesnicima našli bivši premijeri i predsjednici država. Zaključak foruma jeste dokument kojim se zaokružuju trenutni globalni problemi uzrokovani pandemijom te nude rješenja koja zahtijevaju veće povjerenje među zemljama.

"Bilo je zadovoljstvo razgovarati sa starim prijateljima, bivšim premijerima Grčke Papandreuom, Italije Dalemom i Francuske Vilapenom i predsjednikom Slovenije Turkom. Na ovom forumu su učestvovali predstavnici 138 univerziteta i instituta iz Kine i 120 organizacija iz drugih dijelova svijeta koje okuplja SRTA. Konferencija je davno planirana i imala je drugu temu, ali s obzirom na koronu koja je jedina stvar kojom se svijet sada bavi, konferencija je posvećena tome, rekao je Lagumdžija za portal Klix.ba.

Lagumdžija je dio devetočlanog odbora odnosno borda, a kako sam kaže, razgovaralo se o zajedničkom radu kako bi se izašlo u susret globalnim zdravstvenim, sigurnostim i ekonomskim pitanjima u vremenu kojem se nalazimo.

Na kraju foruma potpisan je dokument kojeg čini osam poglavlja, a koji daje okvir za buduće djelovanje svjetskih država u borbi protiv pandemije i svega što je ona uzrokovala i što će nažalost uzrokovati.

"Dokument govori o tome da se moraju napasti tri segmenta - zdravlje, razvoj i svjetski mir gdje će biti otvorene nove konfrontacije ukoliko se problemima ne pristupi na pravi način. Saradnja i solidarnost su ključ snalaženja u ovim izazovima", rekao je naš sagovornik.

Kako je objasnio, dokument naglašava jaču međunarodnu saradnju u prevenciji epidemija. Ona je sada na relativno niskom nivou, a poboljšanje podrazumijeva drugačije dijeljenje informacija mađu zemljama jer virus ne pozanje granice i saveznike.

"Tu su i istraživanja i saradnja nauke, a koje bi bile suprotna onome što vidimo danas - nepovjerenje među zemljama. Multilateralne organizacije su važne i potrebna im je podrška, prvenstveno podrška WHO-u čija je uloga nezamjenjiva i ona mora voditi glavnu ulogu", rekao je Lagumdžija.

Također potrebna je restrukturiranje Ujedinjenih nacija i drugih organizacija kao što je Svjetski program hrade i UNDP jer predstoji borba protiv gladi koja je vjerovatno na horizontu.

Lagumdžija se osvrnuo i na problem manjka novca za nošenje sa problemom koronavirusa.

"Međunarodne finanijske institucije su važne jer se procjenjuje da će sa sanaciju prvog udara trebati 500 do 600 milijardi dolara kreditnih sredstava, i to prvenstveno za zemlje u razvoju. Bitno je usmjeriti ta sredstva da se novac ne bi slao u zemlje u koijima će on završiti u privatnim džepovima. Treba sačuvati otvorenu trgovinu jer koronavirus stvara pretpostavke zatvaranja svijeta, da svaka zemlja brine samo o sebi, umjesto da se problem napadne cjelovito jer se samo tako možemo opstati", objasnio je Lagumdžija.

Čitav skup je protekao u jasnoj atmosferi da u svim zemljama potrebno liderstvo, a ne samo deklaracija ili ad hoc napor.

Inače, pokrovitelj skupa bila je Narodna Republika Kina.