EU i NATO budućnost
21

Lagumdžija: Vjerujem da euroatlantski prostor ima interes da Balkan postane njegov dio

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U organizaciji Fondacije društva zajedničkih vrijednosti u Sarajevu je jučer održan sastanak na visokom nivou pod nazivom "EU budućnost Zapadnog Balkana i ljudska prava - Govori istinu moćnima".
Skupu su prisustvovali aktuelni član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH, Jakob Finci, predsjednik Međureligijskog vijeća BiH i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, a od stranih učesnika, pored Kerry Kennedy koja je predsjednica Fondacije R.F.K, na skupu su se obratili i Yves Leterme, bivši premijer Belgije, Jadranka Kosor, bivša premijerka Republike Hrvatske i Zlatko Lagumdžija, dugogodišnji političar i bh. državnik te jedan od osnivača Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD).

"Uvjeren sam da čitav euroatlantski prostor ima interes da Zapadni Balkan postane njegov intregralni dio i to ništa manje od ineresa samog Zapadnog Balkana da bude integralni dio EU-NATO struktura", rekao je Lagumdžija prisutnima.

On je izrazio nadu i vjeru da će EU 2030. izgledati kao slika Zapadnog Balkana 2030. u ogledalu i obratno.

"U mjeri u kojoj budemo prostor u kojem se u punom kapacitetu poštuje i živi Evropska konvencija o ljudskim pravima, u toj mjeri ćemo svi zajedno biti prosperitetan i integriran ili upropašten i podijeljen prostor. Za početak želim ukazati na to da ni EU ni Zapadni Balkan nemaju šansu da nastave jačanje i integriranje ukoliko ljudska prava iz kojih proizilaze sva druga kolektivna prava, a ne obratno, ne budu i vrijednosni i deklarativni i institucionalno podržani životni temelj najvećeg mirovnog projekta u historiji - projekta EU", kazao je on.

Skup je organizovan u saradnji s predsjednicom Robert F. Kennedy Fondacije za ljudska prava (RFK HR) Kerry Kennedy i Nizami Ganjavi međunarodnim Centrom (NGIC).