Konferencija u Sarajevu
65

Džaferović: Moramo se boriti da u BiH imamo normalno stanje, mnogo je diskriminacije

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je uoči sastanka visokog nivoa "EU budućnost Zapadnog Balkana i ljudska prava – Govori istinu moćnima", koji se održava u Sarajevu, kako je BiH zemlja u kojoj se krše ljudska prava, da se zbog toga treba govoriti o ovoj temi te se boriti za ravnopravnost svih ljudi.

"Ova konferencija je posebna jer nam je u posjetu stigla gospođa Kerry Kennedy, veliki borac za ljudska prava. Današnja konferencija treba sve nas u BiH i regionu potaknuti da se još više posvetimo borbi za ljudska prava i ukidanje diskriminacije", kazao je Džaferović.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Istakao je da je u našoj zemlji u periodu od 1992. do 1995. godine izvršeno masovno kršenje ljudskih prava, a nastavljeno je i 24 godine nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"I danas mi imamo prisutnu diskriminaciju i kršenje ljudskih prava. Treba samo da se sjetimo odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetu 'Sejdić-Finci'. Građani koji ne pripadaju konstitutivnim narodima obespravljeni su u pristupu Domu naroda PSBiH i Predsjedništvu BiH", rekao je Džaferović.

Kako kaže, konstitutivni narodi također su diskriminisani u entitetima i to Bošnjaci i Hrvati u bh. entitetu RS, a također su obespravljeni i Srbi u bh. entitetu FBiH kada je riječ o Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništvu BiH.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Imamo kršenje ljudskih prava kada je riječ o upotrebi bosanskog jezika u bosanskohercegovačkom entitetu RS. Poseban je problem diskriminacija prilikom zapošljavanja povratnika i na to se moramo posebno fokusirati", kazao je Džaferović.

On je ukazao i na diskriminaciju u obrazovnom sistemu, tačnije segregaciju u kojoj se djeca razdvajaju u školama (dvije škole pod jednim krovom).

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Uvijek se moramo boriti da se to ukine i da u BiH imamo normalno stanje. Današnja konferencija i učešće Kerry Kennedy može samo da pomogne BiH i ja joj se u ime BiH zahvaljujem što je danas ovdje", kazao je Džaferović.