BiH
0

Lagumdžija uoči puta u Beograd: Jeremić je zloupotrijebio funkciju u UN-u

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zamjenik predsjedavjućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija boravit će sutra u jednodnevnoj radnoj posjeti Republici Srbiji. Tom prilikom Lagumdžija i delegacija MVP-a BiH sastat će se sa predsjednikom Vlade Ivicom Dačićem, potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandom Vučićem i ministrom vanjskih poslova Srbije Ivanom Mrkićem.

Uoči odlaska u Beograd Lagumdžija je obavio razgovor sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, predstavnicima Udruženja "Majke Srebrenice", Udruženja logoraša BiH i šeficom Misije BiH pri Ujedinjenim nacijama Mirsadom Čolaković kako bi se informirao o detaljima jučerašnjeg incidenta tokom tematske debate GS OUN.

"Tema debate o radu krivičnih sudova u UN-u je vrlo važna i nije sporna, ali je iskorištena da se dovede u pitanje rad Haškog tribunala iz razloga koji su više političke prirode nego pravne. Najviše je tome doprinio predsjednik GS OUN Vuk Jeremić koji je na takav način zloupotrijebio svoju funkciju", kaže se u Lagumdžijinoj pisanoj izjavi za medije.

"Davno službeno dogovoreni odlazak u Beograd je prilika da razgovaramo o svemu otvoreno i konstruktivno, a ne da se prepisujemo. Nemam problem da srbijanskim zvaničnicima u Beogradu ponovim kako očekujemo dosljednost u riječima za bliskim odnosima, ali i u djelovanju. Česte izjave koje su na granici uplitanja u unutrašnje odnose dovode do usporavanja naših pokušaja da okrenemo jednu novu stranicu u međusobnim odnosima i stvaraju nabijenu atmosferu koja nije nikome na korist", naglašava Lagumdžija.

Šef diplomatije BiH dodaje i dodaje kako se mora kreirati pozitivna dinamika, ne samo posjeta, nego prije svega rada na rješavanju konkretnih problema.

"Održana je Prva sjednica Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između BiH i Srbije na kojem je dogovoren zajednički nastupan na trećim tržištima. Preduzete su aktivnosti na realizaciji Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o konzularnoj zaštiti i uzajamnom pružanju konzularnih usluga u trećim zemljama. Potpisan je Protokol između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina. Formirana je Komisija za sprovođenje akcionog plana Memoranduma o razumijevanju između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o saradnji u oblasti evropskih integracija", ističe dr. Lagumdžija.

Ministar vanjskih poslova kaže kako će se djelima a ne riječima i mislima testirati želja za bližim odnosima.

"Ako počnemo rješavati pitanje granice, imovinsko-pravnih odnosa, suradnje tužilaštava u procesuiranju optuženih za ratne zločine.... onda zaista možemo govoriti o podizanju suradnje na jedan viši i novi i progresivniji nivo. Oštra retorika, katkada za dnevno političku domaću upotrebu, ne doprinosi tom cilju i oduzima svu pozitivnu energiju. Ona ne može biti zamjena za gradjenje budućnosti niti može promijeniti prošlost iz koje svi moramo nešto naučiti kako nam se ona ne bi ponavljala", riječi su ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije uoči odlaska u Beograd na jednodnevnu radnu posjetu Srbiji.