BiH
4

Lagumdžija: Ujedinjeni u izgradnji i obnovi, a ne u svađama i cijepanju BiH

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija u intervjuu Agenciji Fena kazao je da su u SDP-u BiH uvijek spremni razgovarati sa svima koji su spremni "da ujedinjeni govorimo o daljnjoj integraciji BiH, ujedinjeni u stvaranju funkcionalne države koja će krupnim koracima ići ka EU", te naglasio da je sada vrijeme obnove, izgradnje i sanacije šteta nakon katastrofalnih poplava koje su u maju pogodile BiH.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) Dragan Čović Vas je proglasio glavnim krivcem zbog kojeg nije postignut dogovor o provedbi presude "Sejdić-Finci". Osjećate li se krivim i odgovornim za nepostizanje dogovora o provedbi presude "Sejdić-Finci"?

Radi se o klasičnoj zamjeni teza. Pa čak i oni koji vrlo površno prate politiku znaju da je upravo on svojim ucjenama i nerealnim zahtjevima za podjelama i crtanjem novih karata bukvalno sahranio proces implementacije presude „Sejdić-Finci“. Da, „kriv“ sam jer nisam pristao na nove podjele i crtanje karata po nekakvim etničkim granicama. „Kriv“ sam i jer nisam pristao da hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine biraju tri kantona -, jer je SDP-u podjednako važan svaki Hrvat, Bošnjak, Srbin, svaki građanin Bosne i Hercegovine. Ako je to krivica sa zadovoljstvom je prihvatam i ne osjećam se odgovornim zbog toga. Naprotiv, ponosan sam jer nismo dozvolili dalje razbijanje ove države, nove etničke podjele, crtanje novih karata.... Mi želimo samo i isključivo ona rješenja koja vode ka daljoj integraciji BiH koja će voditi ka integraciji BiH u EU.

Jedini ste lider veće političke stranke u Bosni i Hercegovini s kojim se Čović izgleda nije sastao u proteklih mjesec dana. On tvrdi da je to zbog toga što ste Vi nedosljedni. Zbog čega se Vi niste sastali sa Čovićem?

Tačno je da se nismo sastali u posljednjih mjesec dana. Međutim, imali smo on i ja tokom posljednjih godina mnogo razgovora. Probao je on i sa mnom dogovoriti slične stvari koje ovih dana okolo dogovara. Sa mnom nije uspio i zna da ne može. Odlično zna da u SDP-u nema i nikada neće imati sagovornika za treći entitet, podjelu Mostara, crtanje novih karata i nove podjele Bosne i Hercegovine. Očigledno je da su on i njegovi politički partneri bolno svjesni da je jedina prepreka crtanju novih karata prema kojima će Bosna i Hercegovina biti podijeljena na tri nacionalna etniciteta upravo SDP. Mi u SDPBiH smo uvijek spremni razgovarati sa svima koji su spremni da ujedinjeni govorimo o daljoj integraciji BiH, ujedinjeni stvaranju funkcionalne države koja će krupnim koracima ići ka EU.

Vjerovatno je odlučio da svoj projekat „diskontinuiteta teritorije“, kako inače tepa trećem entitetu, pokuša dogovoriti s drugima i čini mi se da je zadovoljan sa svojim novim sagovornicima i njihovom kooperativnošću. I njihova nelagoda i odbijanje da javnosti kažu na šta su sve pristali, također, govori u prilog tome.

HDZBiH i SDA su postigli dogovor o rješenju statusa Mostara koji planiraju provesti nakon izbora, na zahtjev Bakira Izetbegovića. Da li je za SDPBiH prihvatljiv taj dogovor?

Bilo bi vrlo korektno da Čović i Izetbegović izađu i otvoreno kažu građanima Mostara i javnosti BiH kakvu su sudbinu namijenili gradu na Neretvi. No, odmah moraju znati da, bez obzira na to šta su se dogovorili, SDPBiH neće dozvoliti podjelu Mostara. Svi dosadašnji politički dogovori HDZ i SDA o uređenju grada su završavali dogovorom o raspodjeli preostalih javnih dobara i zemljišta u Gradu, stoga nema nikakvog razloga za sumnju da se i ovoga puta radi o dogovoru koji vodi podjeli grada na Neretvi. Jasno je da jedino HDZ i SDA odgovara postojeće stanje podjele u Mostaru i da im savršeno odgovara neracionalni paralelni sistem upravljanja s dva fiktivna grada. Građanima Mostara bez obzira iz kojeg naroda dolaze takvo stanje ne odgovara. I upravo rukovodeći se njihovim interesima nećemo pristati na dogovor koji nesumnjivo vodi novim podjelama.

Čović SDP-u BiH predviđa loš rezultat na predstojećim oktobarskim izborima. Kakva su Vaša predviđanja?

Osim lošeg rezultata SDP-a, on predviđa i da će dobiti treći entitet poslije izbora. Rekao bih da se ne radi o predviđanjima nego i o njegovim neispunjenim snovima. Jednako kao što mu se neće ostvariti san o lošem rezultatu SDP-a, tako mu se neće ostvariti ni san o novim podjelama. Mada ne sporim ni njemu ni bilo kome drugom da te dvije stvari povezuje jer to zaista zavisi jedno od drugog.

Razlika između nas i njih je što u našoj Bosni i Hercegovini ima mjesta za sve građane, a u njihovoj BiH nema mjesta za bilo koga ko je drugačiji od njih. Naša snaga je jedini garant da predstojeći pregovori o BiH, koje Čović nagovještava, ne mogu završiti podjelom BiH. Naši suparnici su u najboljem slučaju mačak u vreći. Sada sam više nego ikada ubijeđen da će narodi i građani ove zemlje to znati prepoznati na izborima.

Sada je vrijeme obnove zemlje, vrijeme kada trebamo svi zajedno da izgradimo i popravimo štete nastale nakon katastrofalnih poplava. Moramo pokazati jedinstvo svih nas da pomognemo ugroženim stanovnicima da do zime budu u svojim kućama, na svojim ognjištima, da revitaliziraju svoja uništena poljoprivredna zemljišta, da se vrate svojim poslovima. To možemo uraditi samo ujedinjeni.