BiH
7

Lagumdžija: Učinit ćemo sve da saniramo posljedice nerazumnih odluka

Klix.ba
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Nažalost, zbog neodgovornih politika koji duže vrijeme sprečavaju sve reformske procese u zemlji, desilo se ono čega smo se bojali, na što smo ukazivali i na što sam alarmantno ukazivao u zadnjih 48 sati i mjesecima činio sve da do ovoga ne dođe. Sada moramo učiniti sve da se saniraju posljedice ovakve štete i što prije vratimo u društvo zemalja kojima pripadamo", prokomentarisao je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH dr. Zlatko Lagumdžija.

Zbog neusvajanja zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i izmjena Krivičnog zakona do 1. juna 2014. Komitet eksperata Vijeća Evrope (VE) za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) automatski je aktivirao Deklaraciju i pozvalo zemlje članice MONEYVAL-a, ali i druge zemlje pozivaju da obrate posebnu pažnju i provedu dodatne procedure tokom finansijskih transakcija sa osobama i institucijama kako iz Bosne i Hercegovine, tako i u zemlji.

"Odmah sam stupio u kontakt sa našim ambasadorom u Strazburu i dao mu konkretne i precizne instrukcije za hitne razgovore sa odgovornim ljudima MONEYVAL-a, da pokušamo prolongirati i ublažiti evidentne posljedice ove situacije. Smatram da, zbog Daytonskim ustavom definiranih mehanizama kojima neodgovorne politike mogu blokirati svaki napredak, BiH ne zaslužuje da se nađe na 'crnoj listi' MONEYVAL-a, ali su nas nerazumni politički potezi doveli do ovoga", istakao je Lagumdžija.

On poručuje da je neusvajanje Zakona u predviđenim rokovima "rezultat politikantske blokade državnih institucija od strane neodgovornih političara" i nada se da će shvatiti šta su uradili narodu ove zemlje te da će u narednih nekoliko dana ispraviti propuste koji su napravljeni i zbog kojih smo došli u ovakvu situaciju.

Lagumdžija kaže da je kontaktirao i pojedine predstavnike međunarodne zajednice i prijateljskih zemalja te ih zamolio za razumijevanje i šansu da ispravimo napravljeni propust u narednih nekoliko dana, pogotovo ako se imaju u vidu posljednja dešavanja u BiH i ogromna materijalna razaranja izazvana katastrofalnim poplavama.

Stavljanjem BiH na "crnu listu" svako finansijsko poslovanje s BiH bit će strogo nadzirano. Slanje novca iz inostranstva će biti mnogo komplikovanije jer će finansijske institucije praviti mnogo dodatnih kontrola kako bi provjerili da novac nije opran ili namijenjen za kriminalne i terorističke svrhe. To dalje vodi i obaranju kreditnog rejtinga zemlje i cijelom nizu negativnih posljedica po BiH.

"Umjesto da hitno reagira i sazove sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Doma mi je održao javno predavanje o tome kako do ovoga neće doći, čak išao dotle da pita SDP BiH za propuste koje su mjesecima činili drugi, nastavio je sa politikom blokiranja procesa koji znače napredak za Bosnu i Hercegovinu što je u konačnici rezultiralo stavljanjem BiH na 'crnu listu'. Podsjećam da je on jedini koji je mogao sazvati hitnu sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Umjesto sazivanja hitne sjednice drži nam jeftina politikantska predavanja o problemima koje imamo, stvara nove probleme svojim nečinjenjem i direktno produbljuje ionako tešku situaciju sa politikom 'što gore to bolje'. To narodima i građanima ove zemlje ne treba", naveo je Lagumdžija u saopćenju za javnost.

Stavljanje BiH na "crnu listu" zajedno sa Iranom i Sjevernom Korejom, naročito sada kada se aktivno pripremamo za donatorsku konferenciju za saniranje posljedica nezapamćenih poplava koje su pogodile našu zemlju i kada svakodnevno imamo donatore iz inostranstva spremne da novčano pomognu stanovništvu BiH, nema nikakvog opravdanja. Sada svi moramo učiniti dodatne napore da ta pomoć ne bude usporena. Sa svoje strane činim i činit ću sve da saniramo negativne posljedice neodgovornih politika koje su nas sustigle nakon katastrofalnih vremenskih nepogoda, ističe ministar vanjskih poslova BiH

"Predsjedavajući Doma naroda javnosti treba dati odgovore na pitanja koja se sama po sebi nameću: da li je svjesno ili iz neznanja nanio štetu svim građanima ove zemlje, da li je to nastavak politike koja je ranije dovela do blokada u formiranju vlasti u FBiH i BiH te krahu pregovora oko provedbe presude 'Sejdić-Finci'... Na kraju podsjećam da će bh. diplomatija učiniti sve što je u njenoj moći da se saniraju posljedice ovako nerazumnih odluka, ali treba znati da čak i ako Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na zasjedanju od 6. juna ove godine usvoji Zakon o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, Deklaracija MONEYVAL-a može biti stavljena van snage samo uz dodatne diplomatske aktivnosti i na plenarnom zasjedanju MONEYVAL-a, za što će sigurno biti potrebno nekoliko sedmica. Sa svoje strane, dodatno ćemo pojačati pripreme za donatorsku konferenciju za obnovu zemlje od posljedica katastrofalnih poplava, kako bismo ublažili posljedice ovako nerazumnih odluka", stoji na kraju saopćenja za javnost Zlatka Lagumdžije.