BiH
0

Lagumdžija se susreo s potpredsjednikom Kine

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija je tokom trodnevne posjete NR Kini, kao član delegacije Partije evropskih socijalista (PES) predvođene predsjednikom PES-a Polom Nyrupom Rasmussenom, imao niz bilateralnih i multilateralnih susreta s potpredsjednikom NR Kine Xi Jinpingom te čelnim ljudima Vlade i vladajuće partije NR Kine, kao i predstavnicima akademske i poslovne zajednice.

Lagumdžija je istakao da je provođenje reformi usmjerenih na podizanje konkurentnosti privrede u BiH, uz reformu socijalnog i obrazovnog sektora, ključni prioritet bh. vlasti do izbora 2014. i pozvao strane i kineske investitore da budu prisutniji u jugoistočnoj Ev ropi, a posebno u Bosni i Hercegovini.

On je zajedno s predsjednikom PES-a bio uvodničar na zajedničkoj konferenciji PES-a i Komunističke Partije Kine o razvojnoj politici i ekonomskoj saradnji o temi "Novi razvojni ciklus u Evropi u kontekstu EU 2020.".

Predsjednik SDP-a je tom prilikom govorio o procesu proširenja EU te važnosti jugoistočne Evrope za historijski projekt ujedinjavanja evropskog kontinenta u Evropskoj uniji, kao i važnosti povezanosti ujedinjene Evrope s Kinom i njenom ekonomijom.

U tom smislu Bosna i Hercegovina može biti svojevrstan ekonomski i društveni most za šire prostore, istakao je dr Lagumdžija, saopćeno je iz SDP-a.