Održat će se 14. maja
132

Lagumdžija se pridružuje "molitvama za čovječanstvo": Ujedinjeni možemo pobijediti

A. B.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Bivši predsjednik SDP-a i predsjednik Fondacije društva zajedničkih vrijednosti na svom Facebook profilu je potvrdio da će se pridružiti zajedničkoj molitvi i postu "za cijelo čovječanstvo" koje je planirano za 14. maj širom svijeta.
Lagumdžija je istakao da se sa zadovoljstvom odazvao pozivu Muhameda Abdul Slama, generalnog sekretara Visokog komiteta za ljudsko bratstvo (HCHF). Kako je dodao, nastojat će se uz zajedničku molitvu i post doprinijeti okončanju epidemije koronavirusa, na bazi uvjerenja o važnosti zajedničkih naučnih istraživanja i aktivnosti u borbi protiv trenutne situacije.

"Sarajevo, Evropski Jeruzalem, kako nas je tokom posjete imenovao papa Franjo, kao i BiH i EU, uvijek se moraju truditi da ostvare ciljeve 'Dokumenta o ljudskom bratstvu', istovremeno promičući i gradeći društva zajedničkih vrijednosti u kojima su naše razlike naša snaga i prednosti, a ne naše slabosti i nedostaci. Moleći našeg Boga da zaštiti nas i naše najmilije i spasi čovječanstvo od ove epidemije, moramo slijediti naše opredjeljenje da radimo zajedno i to tako što se trudimo da budemo najbolja verzija samih sebe. Zajednička nauka i mudrost - episteme i pronesis - potrebni su više nego ikad prije", kazao je Lagumdžija.

Kako je naglasio Lagumdžija, stalno se trebamo podsjećati da samo ujedinjeni možemo pobijediti dok smo podijeljeni, u konačnici, uvijek poraženi.

"Molitve za čovječanstvo koje predvode papa Franjo i veliki imam Al-Azhara su čin moralnog liderstva koje moraju slijediti globalni i nacionalni lideri u svojim zajedničkim akcijama za ponovno osmišljavanje i kreiranje boljeg svijeta u postkorona eri. Boljeg svijeta od onog u kojem smo živjeli prije koronavirusa. Nadam se da će nas ove molitve duhovno ujediniti u potrazi za novim početkom naše zajedničke budućnosti kroz više dijaloga, tolerancije, učenja i razumijevanja", poručio je Lagumdžija.

Podsjećamo, papa Franjo je podržao inicijativu Visokog odbora za ljudsko bratstvo da se vjernici svih religija duhovno okupe 14. maja u danu molitve i posta, i zamole Boga da čovječanstvu pomogne da prebrodi koronavirus. Posebno je naglasio da se treba poštovati ramazanski post i da se svi iskreno pomole kako bi "Bog pomogao čovječanstvu u prevladavanju pandemije koronavirusa".

Osim poglavara Rimokatoličke crkve, u zajedničkoj molitvi će učestvovati Veliki imam Al-Azhara Ahmed el-Tayeb, kao i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, te mnogi drugi svjetski lideri uključujući prestolonasljednika Abu Dhabija šeika Mohameda bin Zayeda al Nahyana, zatim libanonskog predsjednika Michela Aounnanda i carigradskog patrijarha Bartolomeja.