BiH
55

Lagumdžija: SDP je za prijevremene izbore u FBiH

FENA
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Ova godina iza nas bila je teška. Znam da je teško vrijeme pred nama i narednih godina. Mogu iduće godine da budu izbori zaključili smo na današnjoj sjednici Predsjedništva SDP-a, izjavio je predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija, na tradicionalnom novogodišnjem prijemu ove stranke.

"Ako ovo ne ide dajte da napravimo u Federaciji BiH početkom ove godine prijevremene izbore i da dobijemo vlast koja će funkcionirati. SDP-e nije stranka koja po svaku cijenu hoće da bude u vlasti. Mi hoćemo da budemo u toj mjeri u kojoj možemo nešto da uradimo na svakom nivou. To smo dokazali", pojasnio je Lagumdžija.

I pored svega predsjednik SDP-a vjeruje da će iduća godina biti bolja.

"Sve zavisi od toga šta mi uradimo. Mogu vam samo obećati u ime SDP-a i svoje lično ime da ćemo mi učiniti sve što je u našoj moći i da ćemo dati sve od sebe da stvari idu bolje nego kako bi bile da mi to ne uradimo, dodao je Lagumdžija.

Imate primjer Mirjane Malić predsjednice Skupštine Kantona Sarajevo. Ona je imala mogućnost da mandat dobije onaj koga odabere. Tako govori Ustav FBiH i niko je po ustavu nije mogao pomjeriti sa njenog mjesta. Ali, onog trenutka kada se pojavio čovjek, kojem SDP-e ne bi dao mandat, kada je rekao da ima 18 potpisa profesorica Malić odmah mu je dala mandat i neka mu je sa srećom. To je nešto što moramo gajiti kao demokratsku kulturu, i tradiciju. Pošto smo mi stranka sa tradicijom mi moramo praviti i tradiciju od kulture koja ovdje ne postoji", kazao je predsjednik SDPBiH.

Lagumdžija je kazao i da će SDP učiniti sve što može da ova zemlja bude bolja, organiziranija i da učimo o demokratskoj kulturi i druge.

"Bez obzira na to što nemamo rezultate kakve smo priželjkivali, pa se zamislite kako bi izgledala ova zemlja da bude sve isto samo da nema SDP-a. Vjerovatno bi dogovor bio lakši, samo ne znam za šta. Znam kao i svi vi da bi ti dogovori bili takvi za koje sumnjam da bi ih neko poželio za ovu zemlju i za ove ljude ovdje.

Da nije bilo SDP-a sigurno bi zemlja bila u težoj situaciji i zato vjerujem da će iduća godina biti takva da će SDP-e učiniti sve što može da prije svega bude jači zajedno sa vama svima", zaključio je Zlatko Lagumdžija.