O prisustvu SAD-a
19

Lagumdžija sa Pelosi, ljutom protivnicom Trumpa, o jačanju bh. državnosti

A. D.
Lagumdžija i Pelosi
Lagumdžija i Pelosi
Na Forumu pod nazivom "Balkan na raskrsnici i budućnost Euroatlantskih integracija, u organizaciji Nizami Ganđavi Međunarodnog Centra (NGIC) i Nacionalnog Komiteta za Američku vanjsku politiku u Njujorku, kao jedan od uvodničara Zlatko Lagumdžija je govorio o razlozima zbog kojih je u interesu glavnih euroatlantskih faktora potrebna aktivnija uloga SAD na Zapadnom Balkanu.

"Nepravda EU prema Sjevernoj Makedoniji i islamofobični nastupi prema Bosni i Hercegovini koji dolaze iz susjedstva, i šire se iz nekih evropskih centara, urušavaju kredibilitet EU u regionu. Time se samo dodatno amnestiraju domaći lideri u Bosni i Hercegovini od njihove evidentne odgovornosti za bezperspektivnost i sve veći odlazak ljudi iz zemlje. Euroatlantska opredjeljenost građana BiH je uprkos svemu neupitna ali za svaki zastoj na tom putu odgovornost imaju domaći ali i međunarodni akteri", istakao je Lagumdžija.

Na skupu je konstatovano da je neophodno veće prisustvo integrativnih i progresivnih aktera iz regiona u SAD kako bi se pospješilo aktivnije američko angažovanje na Zapadnom Balkanu.

Na poziv Kerry Kennedy Lagumdžija je učestvovao u aktivnostima na godišnjoj dodjeli nagrade Robert F. Kennedy (RFK) za ljudska prava i tom prilikom se susreo i razgovarao sa ovogodišnjom dobitnicom RFK nagrade i predsjednicom američkog Kongresa Nancy Pelosi, koja je najveća politička protivnica Trumpa.

To je bila prilika da se predsjednicom Pelosi upoznao sa potrebom za većim američkim prisustvom na Zapadnom Balkanu, a posebno za jačanje bh. državnosti kao društva zajedničkih vrijednosti na ubrzanju Euroatlantskih integracija.

Kennedy je iskazala posebno zadovoljstvo što se privode kraju aktivnosti u okviru kojih će RFK HR Fondacija iduće godine otpočeti svoje prisustvo u Bosni i Hecegovini kroz saradanju sa Fondacijom društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo na zajedničkom projektu obrazovanja za ljudska prava.