BiH
2

Lagumdžija sa ambasadorima: Podrška Palestini i inicijativi EU za BiH

FENA
Zlatko Lagumdžija sa francuskom ambasadoricom Claire Bodony
Zlatko Lagumdžija sa francuskom ambasadoricom Claire Bodony
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je u odvojene posjete ambasadora Države Palestine u BiH Riziqa N.M. Nammouraha, ambasadora Mađarske u BiH Jozsefa Negyesija, ambasadoricu Republike Francuske u BiH Claire Bodonyi i otpravnika poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nicholasa M. Hilla.

Tokom susreta Lagumdžije i ambasadora Nammouraha obostrano je izraženo zadovoljstvo jer su odnosi BiH i Palestine tradicionalno prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Lagumdžija je naglasio da je BiH čvrsto opredijeljena za nastavak njegovanja prijateljskih odnosa sa Palestinom te između ostalog, izrazio spremnost MVP-a BiH za nastavak saradnje sa Ministarstvom vanjskih poslova Države Palestine, pri tome ocijenivši uspješnim političke konsultacije dvaju ministarstva koje su u maju ove godine održane u Sarajevu.

Također, tokom susreta je Lagumdžija još jednom naglasio punu podršku Palestini, pri čemu je izrazio zadovoljstvo zbog okončanja sukoba između Palestine i Izraela, kao i žaljenje zbog izgubljenih života.

Naglasio je da BiH osuđuje svako nasilje i rat, a posebno napade na civile i podržava tzv. rješenje sa dvije države koje bi živjele u miru i saradnji.

Lagumdžija i ambasador Negyesi su pozdravili dobre političke odnose i saradnju BiH i Mađarske. Ocijenili su da postoji prostor za unapređenje saradnje dvije zemlje u svim oblastima, pri čemu je Lagumdžija posebno naglasio zainteresiranost BiH za intenziviranje saradnje u oblasti ekonomije.

Ovom prilikom istaknuta je i potreba daljnjeg ugovornog reguliranja bilateralnih odnosa. Također je izrazio zahvalnost za pomoć koju su Vlada, humanitarne organizacije i narod Mađarske uputili BiH tokom i nakon katastrofalnih poplava, kao i zahvalnost za podršku koju Mađarska pruža našoj zemlji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Posebno je pozdravio saradnju koja se ostvaruje u okviru Višegradske grupe (Slovačka, Češka, Poljska, Mađarska) i istaknuo zainteresiranost BiH za sredstva i projekte Fonda Višegradske grupe.

Tokom razgovora Lagumdžije i ambasadorice Bodonyi pozdravljena je inicijativa EU za ubrzanje integracijskih procesa BiH koja je usmjerena na ekonomske reforme, vladavinu prava i uspostavu funkcionalnije države. Lagumdžija je naglasio da sadržaj i obaveze ključnih aktera u BiH budu što preciznije definirane kako bi nove vlasti odgovorno pristupile reformskim procesima. Istaknuo je da je to nova šansa za BiH te da je veoma bitno da se što prije formira vlast i da novoformirane vlasti prihvate ove prioritete kao platformu za djelovanje i što prije krenu u njihovu realizaciju.

Tokom sastanka sa otpravnikom poslova Hillom razgovarano je o aktivnostima koje je BiH poduzela u dosadašnjem periodu, a odnose se na osude i konkretne korake BiH, kao dijela koalicije voljnih država u borbi protiv međunarodnog terorizma i djelovanja tzv. Islamske države.

Lagumdžija je u tom konktestu naglasio da je BiH usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH u cilju sprečavanja odlaska bh. državljana na strana ratišta. Također je naglasio da je BiH kosponzorirala Rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda „Prijetnje po međunarodni mir i sigurnost prouzrokovane terorističkim aktivnostima: opasnosti koje izazivaju strani teroristički borci“ iz septembra ove godine.

Lagumdžija je naglasio da je BiH tako pokazala da je članica svjetske koalicije kroz aktivnosti državnih institucija kojima se podržavaju napori u borbi protiv terorizma i želja za delegitimizaciju te ideologije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.