BiH
9

Lagumdžija s ambasadorima Egipta, Palestine i Španije

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija razgovarao je u odvojenim susretima s ambasadorom Arapske Republike Egipat u BiH Yasserom Sayedom Mahmoudom El Atawijem, ambasadorom Države Palestine u BiH Khaledom Allatrashom i ambasadoricom Kraljevine Španije u BiH Mariom Aurorom Mejia Errasquin.

Tokom susreta s ambasadorom El Atawijem izraženo je zadovoljstvo nivoom do sada ostvarenih odnosa BiH i Egipta i istaknuta opredijeljenost za njihov daljnji razvoj u svim oblastima, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

Između ostalog razgovarano je i o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Egiptu i okruženju. Lagumdžija je između ostalog ponudio pomoć bh. građevinske operative u obnovi Egipta i istaknuo da BiH može konkurentno učestvovati u poslovima izgradnje i snabdjevanja ove zemlje osnovnim građevinskim materijalima.

Lagumdžija i ambasador Allatrash su se saglasili u ocjeni da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Palestine tr?dicion?lno prijateljski, bez otvorenih pitanja i izrazili čvrstu opredijeljenost dvije zemlje za njihovo daljnje unapređenje.

Posebno su izrazili spremnost za nastavak uspješne saradnje dvaju ministarstava vanjskih poslova i održavanja političkih konsultacija.

Lagumdžija je tokom razgovora posebno izrazio zadovoljstvo zbog okončanja sukoba između Palestine i Izraela.

Naglasio je da je od krucijalnog značaja da obje strane iskažu spremnost za dijalog u rješavanju otvorenih pitanja, te izrazio saučešće porodicama nastradalih u Gazi tokom proteklih sukoba.

U fokusu razgovora Lagumdžije i ambasadorice Errasquin bila je saradnja BiH i Španije na multilateralnom planu. Izraženo je zadovoljstvo zbog do sada ostvarene saradnje i istaknuta spremnost za njen nastavak te razgovarano o razmjeni podrški kandidaturama dvije zemlje za pozicije u međunarodnim organizacijama i tijelima.

Također razgovarano je i o predstojećem zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.