{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija - Rahmanjin: BiH može računati na pomoć FAO-a

F
16.6.2014. u 17:57
6
16
Lagumdžija - Rahmanjin: BiH može računati na pomoć FAO-a
6
Lagumdžija - Rahmanjin: BiH može računati na pomoć FAO-a
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je danas regionalnog predstavnika Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) za Evropu i Aziju Vladimira Rahmanjina.
Lagumdžija je tokom razgovora u čijem fokusu su bile štete prouzrokovane katastrofalnim poplavama u BiH, te pripreme za predstojeću donatorsku konferenciju, izrazio zahvalnost FAO-u jer se odmah aktivno uključio u koordinaciju pomoći našoj zemlji, a naročito zbog odluke da iz svojih fondova namijenjenih za evropske zemlje povuče određena sredstva za pomoć BiH.

Lagumdžija je regionalnog predstavnika FAO-a upoznao sa razmjerama nastalih šteta i istaknuo da je faza interventne humanitarne pomoći BiH završena i da predstoji faza obnove u kojoj je prioritet popravak stambenih jedinica, kako bi ljudi čiji su domovi oštećeni ili u potpunosti uništeni u poplavama do zime imali krov nad glavom.

Naglasio je da će posebna pažnja biti posvećena poduzećima koja su pretrpjela značajne štete, u cilju očuvanja radnih mjesta i stvaranja novih, dok će prioritet biti i obnova infrastrukture, upravljanje otpadom, vodosnabdjevanje i rehabilitacija zemljišta, odnosno obnova poljoprivredne proizvodnje u čemu pomoć FAO-a može biti izuzetno značajna.

Regionalni predstavnik Rahmanjin je istaknuo da je prioritet FAO-a da u narednih mjesec dana osigura sjemenski materijal za stanovništvo čija su poljoprivredna imanja nastradala u poplavama.

Rekao je da će nakon procjene šteta koja je u toku a u kojima u oblasti poljoprivrede učestvuju i eksperti FAO-a, pripremiti procjenu kratkoročnih i dugoročnih mjera na koje bi BiH mogla računati u podršci obnove poljoprivredne proizvodnje.

Također je naglasio da će FAO uzeti aktivno učešće u predstojećoj donatorskoj konferenciji koja bi se trebala održati sredinom jula.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni da je predstojeća donatorska konferencija od izuzetnog značaja za oporavak zemlje od posljedica katastrofalnih poplava pri čemu je Lagumdžija regionalnog predstavnika FAO-a upoznao sa inicijativom da se na nivou države formira monitoring tim sastavljen od domaćih predstavnika vlasti, međunarodnih institucija, donatora, akademske zajednice, nevladinog sektora i medija, koji bi vršio kontrolu trošenja financijske pomoći prikupljene na donatorskoj konferenciji, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih polova BiH.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: