BiH
11

Lagumdžija protiv implementacije presude Sejdić-Finci ako ona vodi dezintegraciji BiH

Anadolija
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Kod nekih od lidera političkih stranaka u BiH postoji volja da se napravi korak naprijed u implementaciji presude u predmetu Sejdić-Finci na sutrašnjem sastanku sa visokim komesarom za proširenje EU-a Štefanom Fuleom, rekao je danas novinarima lider Socijaldemokratske partije BiH i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumždija.

"Fule je na određeni način dužan da pokuša da privede kraju ono što je do sada rađeno. Ja vjerujem da to zavisi i od Fulea i njegovih pregovaračkih i drugih umijeća, ali isto tako zavisi i od volje domaćih partnera da se dođe do rješenja. Nadam se da će Fule doći sa nekim konsolidovanim prijedlogom rješenja, u kojem će konačno svi izaći sa nečim što je viđenje Evropske komisije i Fulea šta je najbolje za sve nas", rekao je Lagumdžija.

Dodao je da svi koji spekuliraju da bi se ovim opstrukcijama mogli odgoditi izbori, "ili nemaju pojma ili imaju planove koji su mnogo mračniji od toga".

On je izrazio uvjerenje da će izbori biti održani u oktobru ove godine, te dodao da će se tek krajem marta sa sigurnošću moći reći da li će to biti po postojećem Izbornom zakonu ili po nekom izmijenjenom koji će uvažiti presudu Sejdić-Finci. 

"Mislim da imamo još vremena da dođemo do implementacije. Ali, bolje je da ne dođemo do implementacije presude, nego da presuda znači uvod u dalju dezintegraciju BiH i suštinsko udaljavanje od Evropske unije. Za nas je presuda Sejdić-FInci prije svega pitanje unutarnje transformacije zemlje, pa tek onda integracija BiH u EU", kazao je Lagumdžija, dodavši da je BiH u EU moguća samo kao integrirana zemlja.