Reakcija
2

Lagumdžija: Presude Mladiću i "šestorki" su poruka svima koji su spremni ubijati

Klix.ba
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivši predsjednik SDP-a i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Zlatko Lagumdžija prokomentirao je presudu "šestorki" tzv. Herceg-Bosne ističući kako se time zatvara knjiga Haškog tribunala "Zločin i kazna".

"Sud u Hagu se pokazao da je kao i sama demokratija čiji je dio daleko od savršenog ali, nažalost, boljeg nema", rekao je Lagumdžija.

Istakao je da je dokazano i presuđeno da je Republika Bosna i Hercegovina kao država i društvo zajedničkih vrijednosti trebala biti podijeljena i ubijena egzekucijom uvezenih zločinačkih projekata mračne prošlosti.

"Uvažavajući novembarske presude, valja nam što prije otvoriti novu knjigu koju ćemo ispisivati zajedno 'Pomirenje i Prosperitet'. Presude Mladiću i šestorki su presude zločinačkim projektima prošlosti i poruka za budućnost onima koji su spremni ubijati ljude, države i društva poput BiH. Ovo nam svima treba biti nauk da se ne mogu stalno voditi bitke za ispravljanje zločinačke prošlosti istovremeno vodeći države i narode ka budućnosti", rekao je.

Dodao je kako niko nema razloga ni za trijumfalizam niti za zadovoljstvo, kao ni za osjećaj poraza i poniženja.

"U ovom nepravednom svijetu moramo se zajedno boriti za bolju budućnost znajući da kazna ne ispravlja ni jednu načinjenu nepravdu. Presude kao ove su uslov da krenemo naprijed jer su zločine nazvali zločinom i jasno definisali ideologiju, politiku i egzekutore. Hag nije presudio svim zločincima, ali oni kojima jeste sigurno nisu heroji. Gubitnici su svi koji se nakon ovoga ne suoče sa istinom i ne shvataju da svi trebamo osuditi svakog zločinca bez obzira u ime koga i čega je činio zločine. Da se ne ponovi. Nikome", zaključio je Lagumdžija.