BiH
5

Lagumdžija pozdravio odluku Suda u Strazburu u vezi sa starim deviznim štedišama

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar vanjske poslove Zlatko Lagumdžija pozdravio je današnju odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kojom će stare devizne štediše Ljubljanske banke i Invest Banke morati biti obeštećene.

"Danas, nakon vrlo uspješnog dana u Briselu i donatorske konferencije na čijoj smo pripremi dugo radili, stigla je i odlična vijest iz Strasbourga za građane Bosne i Hercegovine. Ambasador Almir Šahović me obavijestio od konačnoj Odluci Evropskog suda, kojom je potvrđeno kršenje Konvencije o ljudskim pravima od strane Slovenije i Srbije kada je u pitanju stara devizna štednja u Ljubljanskoj i Invest banci te naložio Sloveniji i Srbiji da u roku od godinu dana poduzmu neophodne mjere kako bi svim štedišama u BiH omogućili da pod istim uslovima kao domicilni građani Slovenije i Srbije dobiju povrat svojih štednih uloga", kazao je ministar vanjskih poslova BiH.

Lagumdžija je čestitao "svima koji su radili na ovom slučaju, građanima BiH i svim štedišama što su nakon dugogodišnjeg iscrpljujućeg procesa dočekali pravdu".

"Ovo je samo dodatni podsticaj svima nama da gradimo evropsku BiH koja će biti temeljena na evropskim vrijednostima ljudskih i građanskih prava", kazao je u izjavi za Fenu zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.