BiH
53

Lagumdžija: Nisam bio 'slučajni prolaznik', nisam htio ostaviti Aliju Izetbegovića

Klix.ba
Reagirajući na različite komentare u vezi s njegovim izjavama tokom zarobljavanja delegacije Vlade Republike BiH na čelu s prvim predsjednikom Predsjedništva RBiH Alijom Izetbegovićem prilikom povratka sa pregovora u Lisabonu početkom maja 1992. godine, ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je objasnio stav da je "slučajni prolaznik", izrečen prilikom susreta sa generalom Milutinom Kukanjcem, zapovjednikom 2. vojne oblasti bivše JNA u Sarajevu.

Na taj poznati snimak su, povodom 22 godine od odbrane Sarajeva i BiH, podsjetili pojedini mediji u Sarajevu, kritizirajući navodno loše Lagumdžijno držanje u zarobljeništvu.

U više navrata su, podsjetio je Lagumdžija, on i drugi direktni sudionici događaja na Sarajevskom aerodromu 2. i 3. maja 1992. godine, u brojnim svjedočenjima kako svjetskim medijima poput CNN-a, BBC itd. tako i domaćim, precizno iznijeli tok i činjenice vezane za događaj zarobljavanja tadašnjeg predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića. Osim Izetbegovića, njegove kćerke Sabine Berberović, pratioca Hajrudina Dinčeta Imamovića, tada je, posjetimo, bio zarobljen i sam Lagumdžija, kao član bh. delegacije koja se vraćala pregovora iz Lisabona, saopćeno je danas iz SDP-a.

Odbacio je navode da je televizijski snimak na kojem Lagmdžija tvrdi Kukanjcu da je "slučajni prolaznik" nastao 2. maja 1992. godine u Lukavici.

"Istina je da su nas, kada smo sletjeli na Sarajevski aerodrom, po povratku iz Lisabona, pripadnici JNA sačekali, rekli Izetbegoviću i nama da smo zarobljeni, nakon čega su nas odveli u kasarnu u Lukavicu. U kasarni u Lukavici nas je dočekao general Đurđevac, koji je po nalogu Kukanjca, uhapsio Izetbegovića. Kada je mene vidio pitao me: 'Otkud ti, Lagumdžija, ovdje? Ti si ovdje slučajni prolaznik, ti si ovdje slučajno. Tebe ćemo vratiti u Sarajevo, a predsjednika moramo ovdje zadržati, jer mi o njemu brinemo''', prisjetio se Lagumdžija.

Tada je, kako tvrdi, generalu Đurđevcu rekao:

"Generale, ja ovdje nisam slučajno. Ja sam ovdje u državnoj delegaciji i mi ćemo se ili svi zajedno vratiti u Predsjedništvo ili se nećemo nikako vratiti. Ali to više ne zavisi od nas".

U kasarni u Lukavici, kako tvrdi Lagumdžija, nije bilo generala Kukanjca.

"Njega smo sreli tek sutradan, 3. maja 1992. godine, kada smo, nakon zarobljavanja, razmijenjeni u kasarni na Bistriku. Tada sam ga vidio prvi put u životu i tada sam mu, ironično rekao: 'Generale, ja sam Zlatko Lagumdžija, slučajni prolaznik, koji nije htio da se vrati jučer kada ste mu nudili'", ocijenio je Lagumdžija, navodeći da mu se različitim konstrukcijama nanosi šteta.

Zbog iznesenih tvrdnji u vezi sa slučajem "slučajni prolaznik", Lagumdžija je najavio tužbu protiv redakcije "Dnevnog avaza" zbog "prljave medijske kampanje kojom žele diskreditirati njega i njegov tadašnji angažman u institucijama Republike BiH".