BiH
20

Lagumdžija: Nakon procjene štete u BiH nužna je donatorska konferencija

Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija obratio se danas putem videoporuke učesnicima sesije Ekonomskog i socijalnog vijeća (ECOSOC) Ujedinjenih naroda koja se održava u New Yorku.

Sastanak su otvorili generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, predsjednik Ruande Paul Kagame, potpredsjednik Kolumbije Angelino Garzon, bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg i izvršni direktor UN HABITAT Joan Clos.

Između ostalog Lagumdžija je izrazio zahvalnost svim zemljama i međunarodnim institucijama koje su uputile pomoć za poplavljena područja u Bosni i Hercegovini, a naročito Ujedinjenim narodima, posebno UNDP-u i drugim UN-ovim agencijama koje su urgentno reagovale, uputile pomoć i djelovale na terenu, kao i običnim ljudima širom svijeta koji su iskazali svoju solidarnost prema BiH. Ovom prilikom izraze saučešća uputio je porodicama svih žrtava poplava koje su, uz Bosnu i Hercegovinu, pogodile i Republiku Srbiju i Republiku Hrvatsku.

Dr. Lagumdžija je istaknuo da je Bosna i Hercegovina pogođena najgorim poplava u historiji, te učesnike sesije ECOSOC-a informirao o strašnim posljedicama istih. Kazao je da je za BiH sada ključna brza procjena nastalih šteta, te izrazio zahvalnost UNDP-u, Evropskoj uniji i Svjetskoj banci koji će nastojati da u roku od nekoliko sedmica naprave što je moguće precizniju procjenu štete, što je preduvjet za organiziranje donatorske konferencije na kojoj će biti prikupljana sredstva za obnovu pogođenih područja.

Naglasio je da u procesu obnova dvije stvari trebaju biti prioritet. Prva je osiguranje krova nad glavom svima onima koji su bez njega ostali zbog poplava i klizišta do početka naredne zime, te da se osigura posao svima onima koji su ga izgubili. Također, naglasio je da se proces obnove mora iskoristiti za kreiranje novih radnih mjesta i uopće za razvoj zemlje. Na kraju obraćanja, uz izraze zahvalnosti generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu za njegove napore, Lagumdžija je istaknuo da građani Bosne i Hercegovine zaslužuju bolju budućnost.

Osim Lagumdžije učesnicima sesije se obratila i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić.

Ekonomsko i socijalno vijeće (ECOSOC) jedno je od glavnih tijela Ujedinjenih naroda i predstavlja središnje tijelo za koordinaciju UN-ovih aktivnosti na ekonomskom i socijalnom području.