BiH
3

Lagumdžija sa Ban Ki-Moonom i Johnom Ashom

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, drugog dana učešća na skupovima i sastancima u Ujedinjenim narodima posvećenim katastrofalnim poplavama u našoj zemlji, održao je sastanke sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom i predsjednikom Generalne skupštine UN-a Johnom W. Asheom.

Lagumdžija je generalnom sekretaru Ki-moonu iznio podatke o razmjerama nastalih šteta tokom katastrofalnih poplava i poklonio kratki film koji su uradili volonteri iz BiH, a koji pokazuje razmjere štete nastale u našoj zemlji.

Izrazio je zahvalnost generalnom sekretaru UN-a za pruženu interventnu pomoć u saniranju posljedica najveće prirodne katastrofe koja je pogodila našu zemlju u posljednjih 120 godina. Posebno je naglasio odličnu saradnju UN tima u BiH na čelu sa Yuriem Afanasievim, koji je promptno reagirao i zajedno sa institucijama BiH radio i radi na saniranju posljedica poplava.

Lagumdžija je istaknuo da je u toku procjena šteta nastalih poplavama na kojoj zajedno rade međunarodni i bh. stručnjaci čiji će izvještaj biti gotov do 18. juna. Nakon toga pristupit će se organiziranju donatorske konferencije koja bi trebala biti održana u prvoj polovini jula ove godine. Također je istaknuo da je u BiH završena faza interventne humanitarne pomoći i da predstoji faza obnove u kojoj je prioritet popravak stambenih jedinica, kako bi ljudi čiji su domovi oštećeni ili u potpunosti uništeni u poplavama do zime imali krov nad glavom.

Posebna pažnja bit će posvećena pomoći privrednim subjektima koji su pretrpjeli značajne štete kako bi se sačuvala radna mjesta, a kroz proces obnove i rekonstrukcije zemlje i otvorila nova. Prioriteti u obnovi su i popravke infrastrukture mostova i cesta, upravljanje otpadom, vodosnabdjevanje i rehabiltacija zemljišta. Generalni sekretar Ki-moon je još jednom izrazio saučešće porodicama nastradalih osoba u poplavama i ocijenio dobrom rekaciju svih učesnika u urgentoj fazi spašavanja građana.

Dodao je da Ujedinjeni narodi, zajedno sa Evropskom unijom, Svjetskom bankom i ekspertima iz BiH rade procjenu šteta nastalih tokom poplava i da će aktivno učestvovati u procesu obnove i rekonstrukcije. Ujedinjeni narodi će, prema riječima Ban Ki-moona također aktivno učestvovati i u donatorskoj konferenciji.

Lagumdžija je informirao generalnog sekretara UN-a o inicijativi da se na nivou države formira monitoring tim sastavljen od predstavnika domaće vlasti, međunarodnih institucija, donatora, akademske zajednice, nevladinog sektora i medija, koji bi vršio kontrolu trošenja financijske pomoći prikupljene na donatorskoj konferenciji namijenjenoj saniranju posljedica poplava, te obnovi i rekonstrukciji zemlje.

Tokom sastanka sa predsjednikom Generalne skupštine UN-a Johnom W. Asheom, Lagumdžija je izrazio zahvalnost UN-u i njegovim agencijama i organizacijama koje su se od prvog dana aktivno uključile u pružanje pomoći stanovništvu BiH pogođenom katastrofalnim poplavama.

Lagumdžija je tokom boravka u New Yorku govorio na otvaranju zasjedanja na visokom nivou o temi „Doprinos ljudskih prava i vladavina prava u post-2015. razvojnom programu“ koje je organizirao predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda i bio uvodničar na panelu o temi "U susret transformaciji razvojnih programa: Integracija ljudskih prava i vladavine prava u post-2015 razvojnog programa s ciljem poboljšanja rezultata razvoja“.

Tokom obraćanja Lagumdžija je govorio o značaju održivog razvoja, odnosno ispunjavanju Održivih razvojnih ciljeva (SDGs) i tom prilikom ocijenio da isti trebaju biti ispunjeni kroz izgradnju demokratskih institucija i kapaciteta, čime se stvara i okruženje za vladavinu prava, ekonomsku konkurentnost i uspješno administrativno upravljanje.

  • Jasan pravni okvir i snažne institucije su potrebne Bosni i Hercegovini kako bi se privukle strane investicije, postigao daljnji ekonomski razvoj, nastavio proces pomirenja i uspostavila politička stabilnost - istaknuo je Lagumdžija.

Dodao je da je održivi razvoj i dalje opći cilj Bosne i Hercegovine, koja se još uvijek suočava sa posljedicama rata, a sada i sa posljedicama poplava kakve nisu zabilježene u njenoj historiji. Također, ocijenio je da definirani razvojni ciljevi mogu biti ispunjeni putem jačanja transparentnosti, učinkovitosti i odgovornosti javnih institucija i njihovih predstavnika. Odgovarajući na pitanje šta se mora uraditi da bi se postigli zadati ciljevi Lagumdžija je kazao da odgovor leži u ulaganju u ljudske kapacitete, i to ne samo u razvijanju ekspertskih znanja i vještina, nego i očuvanju moralnih vrijednosti zajedničkih društava ujedinjenih u različitostima, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBIH.