BiH
0

Lagumdžija na Globalnom Forumu u Bakuu: Zahvaljujem se na podršci Bosni i Hercegovini

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon sastanka Savjeta protektora Nizami Ganjavi Međunarodnog Centra s predsjednikom Azerbejdžana Ilham Alijevom, počeo je trodnevni Globalni Baku Forum pod nazivom "Budućnost međunarodnih odnosa".

Učestvujući u radu Foruma i Savjeta protektora Zlatko Lagumdžija se zahvalio predsjedniku Alijevu na njegovoj podršci Bosni i Hercegovini i izrazio nadu da bi u narednom periodu skupovi posvećeni dijalogu na visokom nivou, poput onog nedavno održanog u Sarajevu u saradnji s Fondacijom društva zajeničkih vrijednosti, mogli biti snažan poticaj uspostavljanja globalnog dijaloga i ukupnog smirivanja stanja u širem regionu kao i na globalnoj sceni.

U radu Foruma učestvuje do sada najveći broj predstavnika političkog, društvenog, poslovnog i akademskog života, među kojima je oko četrdeset aktivnih i bivših šefova država i vlada iz pedeset zemalja s pet kontinenata.

Tokom niza bilateralnih susreta Lagumdžija je upoznao sagovornike sa stanjem u regionu i ukazao na neophodnost najšireg konsenzusa međunarodnih i regionalnih aktera na izgradnji promociji društava zajedničkih vrijednosti.

Maršalov plan za obnovu porušene Evrope nakon drugog svjetskog rata nam svima daje mapu puta ka samoodrživom miru i pokazuje da i pobjednici imaju šansu za očuvanje svojih univerzalnih vrijednosti u mjeri u kojoj čak i poraženim pomažu u njihovom razvoju.

On je u svim svojim istupima ukazao na činjenicu da samo na taj način sukobljene strane mogu postati partneri a potom i prijatelji. Prošlost se ne treba zaboraviti, ali je suočavanje sa vlastitim ulogama u njoj, pretpostavka izgradnje puta ka boljoj budućnosti.

Tokom završnog dana Foruma Lagumdžija predsjedava panelom „Budućnost Evrope“ na kojem će, pod njegovim vodstvom, učestvovati u dijalogu aktuelni i bivši pemijeri i predsjednici Poljske, Belgije, Slovenije, Holandije, Latvije, Češke i Bosne i Hercegovine - Aleksandar Kvašnjevski, Iv Leterem, Danilo Turk, Vim Kok, Valdis Zatlers , Jan Fišer i Mladen Ivanić, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo.