BiH
8

Lagumdžija: MVP će biti inicijator pristupanja BiH Partnerstvu za otvorenu vlast

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas sa predstavnicima Transparency International BiH Majom Branković i Fondacije CPI - Centar za zastupanje građanskih interesa Damirom Mehmedbašićem, aktivnim na pokretanju postupka pridruženja BiH inicijativi Partnerstvo za otvorenu vlast (Open Government Partnership - OGP), saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Partnerstvo za otvorenu vlast - OGP je multilateralna inicijativa čiji je cilj osigurati konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti, uključivanja i osnaživanja građana i civilnoga društva, borbe protiv korupcije te korištenja novih tehnologija za poboljšanje kvalitete usluga koje javna uprava pruža građanima.

Lagumdžija je tokom razgovora istaknuo da je na nedavnom sastanku s ministrom vanjskih i komonvelt poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Williamom Hagueom prihvatio inicijativu da se Bosna i Hercegovina priključi projektu „Partnerstvo za otvorenu vlast“ koji osigurava veću transparentost u radu svih relevantnih institucija u državi i da je tada predložio da Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bude lider u realizaciji ove inicijative u BiH.

Naglasio je da podržava aktivnosti organizacija civilnog društva koje za cilj imaju pristupanje BiH OGP-u te dodao da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH biti pokretač pristupanja BiH inicijativi unutar državnih institucija i promotor akcije na svim nivoima vlasti.

U tom smislu je najavio da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostaviti Vijeću ministara BiH pismo namjere kako bi se krenulo u izradu akcionog plana, što je jedan od preduvjeta za pristupanje inicijativi „Partnerstvo za otvorenu vlast“.

Uporedo sa ovim aktivnostima, Lagumdžija je upoznao sagovornike da Ministarstvo vanjskih poslova BiH planira odmah da bude neka vrsta pilot projekta, odnosno da omogući fiskalnu transparentnost, slobodan pristup informacijama, transparentnost podataka izabranih zvaničnika i građansku uključenost.

Na sastanku je dogovoreno da se uputi poziv i drugim institucijama BiH, entiteta i kantona da se u ovoj fazi, dok traju aktivnosti na izradi akcionog plana, prijave kao pilot projekti i omoguće uvid javnosti u sve segmente njihovog rada.

Lagumdžija je ocijenio da će pristupanje BiH OGP inicijativi imati višestruko pozitivne efekte za državu i građane, imajuću u vidu da ova inicijativa na sveobuhvatan način doprinosi ostvarenju koncepta otvorene vlade kroz definiranje konkretnih obaveza u okviru pripreme akcionog plana za ostvarenje standarda otvorenosti vlade i učešća građana u procesu donošenja odluka te dodao da je značaj inicijative tim veći ukoliko se uzmu u obzir opravdani zahtjevi građani izraženi tokom protesta širom BiH.

Ovom prilikom Lagumdžija je ukazao i na potrebu aktivnog učešća svih relevantnih institucija na pristupanju Inicijativi.

Predstavnici organizacija civilnog društva su izrazili zadovoljstvo ovakvim pristupom i istaknuli da će nevladin sektor nastaviti s „pritiskom“ na institucije vlasti radi poduzimanja aktivnosti na pristupanju BiH OGP-u.

Začetnik Inicijative je američki predsjednik Barack Obama.

Partnerstvo za otvorenu vlast formalno je inaugurirano 2011. godine na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, kada je osam država članica Upravnog odbora Inicijative potpisalo Deklaraciju o otvorenoj vlasti te najavilo akcione planove za svoje zemlje.

Da bi država postala članica Inicijative, mora prihvatiti Deklaraciju o otvorenoj vlasti, donijeti nacionalni akcioni plan (uz javne konsultacije) te se obavezati na nezavisno izvještavanje o napretku u provedbi mjera akcionog plana.

Trenutno u njoj učestvuju 63 države.