BiH
725

Lagumdžija: Mi smo Titovi, Tito je naš, a i Bog će nam pomoći

Piše: E. G.
Predizborna kampanja u BiH postaje sve zanimljivija. Tito i Bog su pozvani upomoć, pa šta narod da 12. oktobra.

Zlatko Lagumdžija, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) je na predizbornom skupu "eskalirao", kako je to jednom prilikom za Valentina Inzka napisao profesor Nedžad Ibrahimović.

Sve počinje, kao i druge bajke, sa "bila jednom jedna...".

"Bila je jednom jedna partija, jedne velike zemlje. Imala je najvećeg sina koji je hodao ovim prostorima u zadnjih, Bog te pita koliko stotina godina. Taj se čovjek zvao Josip Broz Tito. Imao je sinove, imao je veliku partiju, nikada mu nije palo na pamet da sinu ostavi partiju, a mogao mu je prepisati jedan kroz jedan. Nikada mu nije palo na pamet da kaže da se njegova partija zove po njegovom imenu, a ovdje nam se nude partije koje vode sinovi koji misle da su od babe to naslijedili i partije koje ne znaš ni kako se zovu, nego se zovu po imenu njihovog 'prešjednika'. Mi nismo takva partija", poručio je, tačnije odgalamio s pozornice predsjednik SDP-a, koji je na toj funkciji već gotovo dvije decenije.

Detalje o partijama koje su sinovi naslijedili i partijama koje se zovu po svojim predsjednicima, vjerujemo nije potrebno dodatno objašnjavati, oni su adresirani Lagumdžijinim političkim protivnicima. Najbolji dio tek slijedi.

"Mi smo Titova partija. Naka nam je Bog na pomoći, a i Bog će nam pomoći kad uradimo sve što možemo. Bog pomaže onima koji vjeruju i onima koji urade sve, Je li tako nano, je li tako, reci", uzvikivao je Lagumdžija na vrhuncu euforije.