BiH
415

Lagumdžija: iPhone je spasio demokratske institucije u Turskoj

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija nakon pokušaja izvođenja državnog udara u Turskoj izjavio je za Klix.ba kako je Turska organizovana zemlja u svakom mogućem smislu.

Lagumdžija je kazao kako je Turska važna zemlja ne samo za BiH, već i za cijeli svijet, ali da nakon posljednjih događanja u ovoj državi više ništa neće biti kao što je bilo prije.

"Turska nikada više neće biti zemlja kakva je bila do jučer. Mnogi su ljudi navikli da se u Turskoj dešavaju vojni udari, ali svi ti vojni udari do ovog jučerašnjeg su bili bez krvi. Svi prethodni državni udari bili su uspješni sem ovoga, ali razlog za to što nijedna vladajuća struktura do sada nije imala toliku iskorištenost naroda koliko je imaju Erdogan i vladajuća stranka u toj zemlji", rekao je Lagumdžija.

On je dodao da se jasno pokazalo da vojska ne može više računati na to da može osvojiti vlast u Turskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji svijeta ako nema objektivno uporište u stanovnicima ili ako država ima dovoljno jake institucije da spriječe takav čin.

"Već vidimo po prvim reakcijama međunarodne zajednica kao da je laknulo velikom broju svjetskih lidera jer niko nije mislio da bi uspjeh vojnog udara doveo do izlaska Turske iz NATO-a. Međutim svakome je bilo jasno da je Turska jedan od ključnih faktora za rješavanje ključnih svjetskih problema poput terorizma, a posebno protiv IDIL-a i izbjegličke krize", kazao je Lagumdžija.

Lagumdžija smatra da je došlo do svrgavanja vlasti u Turskoj da niko ne bi sa sigurnošću mogao da tvrdi kakve refleksije bi bile na borbu protiv ekstremizma i izbjegličku krizu.

"Reakcija Predsjedništva BiH bila je jednoglasna. Ne sjećam se kada je ovaj organ u kriznoj situaciji tako brzo došao do konsenzusa jer je svima jasna uloga Turske i u kontekstu BiH", kazao je Lagumdžija.

Rad bh. diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u Turskoj, a posebno Generalnog konzulata u Istanbulu ocijenio je jako dobrim.

Lagumdžija je istakao i da je posebno u ovom kontekstu važan utjecaj društvenih mreža dodajući kako bi političari morali posvetiti veću pažnju društvenim mrežama.

"Nema te CIA-e ili KGB-a koja je mogla predvidjeti da će turski predsjednik istupiti u javnost i pozvati narod tako što će koristiti Facetime na svom iPhoneu. Da je to rekao neko prije 24 sata odgovorili bi mu da je to priča za crtanih filmova. Facetime i iPhone su spasili demokratske institucije u Turskoj, naravno uz ljude na čelu sa Erdoganom", kazao je Lagumdžija.

U tom kontekstu zaključio je kako svijet konačno mora da shvati da današnja Turska nije ista zemlja kakva je bila prije 25 godina.

"Ovo je zemlja koja je organizovanija i ekonomski jača. Prije 15 dana kada se desio teroristički akt na istanbulskom aerodromu turskim vlastima je trebalo samo 24 sata da ponovo stave aerodrom u funkciju. To je pokazalo vrhunsku organizaciju u svakom kontekstu. Na drugoj strani, kada se desio nedavno teroristički napad u Briselu njima je trebalo tri dana da ga ponovo otvore. Ovo nije više ona zemlja iz stereotipa", rekao je Lagumdžija.