{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija i Hague razgovarali o viznoj liberalizaciji između BiH i UK

A
17.4.2013. u 19:39
3
13
Lagumdžija i Hague razgovarali o viznoj liberalizaciji između BiH i UK
3
Lagumdžija i Hague razgovarali o viznoj liberalizaciji između BiH i UK
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se danas u Londonu sa ministrom vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Williamom Hagueom.
Lagumdžija je izrazio saučešće povodom smrti bivše premijerke Margaret Thatcher, te podsjetio da se baronesa zalagala za BiH i pravedno okončanje rata.

Tokom sastanka sa ministrom Hagueom razgovarano je o saradnji UK i Bosne i Hercegovine, te podršci koju UK pruža nastojanjima BiH za punopravno članstvo u EU i NATO.

Lagumdžija je zatražio od Haguea da, kako UK tako i EU, nastave podršku i uključenost u proces rješavanja presude Sejdić – Finci i ukupnih ustavnih reformi koje su neophodne na putu ka EU, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskiih poslova BiH.

Lagumdžija je upoznao ministra Haguea o trenutnoj političkoj situaciji i reformama u BiH, te ukazao na neophodnost stranih investicija. U tom kontekstu, ministru Hagueu se zahvalio na njegovoj ličnoj podršci bosanskohercegovačkoj ekonomskoj diplomatiji, te napomenuo da je Prvi investicijski forum koji se upravo održava u Londonu prilika da se unaprijedi ekonomska saradnja BiH i UK, privuku investitori te pospješi trgovinska razmjena.

Ministri su u razgovoru naročito naglasili neophodnost što skorije uspostave direktne avio linije između Sarajeva i Londona što bi sigurno vodilo ka jačanju ekonomskih veza BiH i UK.

Sagovornici su razgovarali i o pitanju vizne liberalizacije između BiH i UK, te razmijenili mišljenja o odnosima BiH i zemalja u regionu sa posebnim osvrtom na pripreme za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju i njeno dalje proširenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: