Forum Zapadni Balkan
0

Lagumdžija: Države regiona trebaju se prvo interno integrirati pa onda ući u EU

B. T.
Lagumdžija na Forumu Zapani Balkan
Lagumdžija na Forumu Zapani Balkan
Forum u organizaciji Nacionalnog komiteta za američku vanjsku politiku (NCAFP), Nizami Ganjavi međunarodnog centra (NGIC) i Fondacije društva zajedničkih vrijednosti počeo je danas u Sarajevu.

Forum hibridnog formata posljednji je u seriji onih koje su pripremale i vodile ove organizacije, a nastavak je trenutnog projekta pod nazivom "Zapadni Balkan – put naprijed" započetog na prvom okruglom stolu NCAFP-a, koji je održan na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2019. godine.

Forum je, uživo u Sarajevu ili u online formatu, okupio mnoštvo govornika iz BiH, regiona, Sjedinjenih Američkih Država… Među učesnicima su Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske; Jadranka Kosor, bivša premijerka Hrvatske; Branko Crvenkovski, bivši predsjednik Makedonije; Filip Vujanović, bivši predsjednik Crne Gore; Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH; Susan Elliot, predsjednica Nacionalnog komiteta za američku vanjsku politiku –NCAFP; Rovshan Muradov, generalni sekretar Centra Nizami; Hoyt Yee, bivši zamjenik pomoćnika sekretara za evropska i euroazijska pitanja SAD-a…

Kako je novinarima prije početka foruma kazao Zlatko Lagumdžija, predsjednik Fondacije društva zajedničkih vrijednosti, za ovu priliku napravljen je radni dokument "Ocjena Zapadnog Balkana - put naprijed", s podnaslovom "Krajnje je vrijeme za akciju na Zapadnom Balkanu".

"Na ovom dokumentu radimo dugo i nastavit ćemo raditi na njemu, da predlažemo politike, preporuke i principe koji bi trebali da važe na Zapadnom Balkanu. Ne radi se ni o kakvom non paperu", kazao je Lagumdžija.

Upitan o kakvim preporukama i principima u takozvanom 3P dokumentu se radi, on je, između ostalog, izdvojio onu da je krajnje vrijeme na novu zapadnoevropsku politiku prema Zapadnom Balkanu, u kojima se stavlja obračun s korumpiranim strukturama, a u prvi plan se stavljaju ljudska prava. Ovaj prvi princip predstavlja beskompromisnu borbu s opasnim idejama promjene granica, negiranja genocida i religioznim radikalizmima.

"Drugi princip je konsolidiranje i ujedinjavanje prozapadnih političkih snaga, s jasnim akcionim planom za svaku zemlju pojedinačno, kao i region u cjelini. U to spadaju efikasne evropske sankcije SAD-a protiv onih koji narušavaju mirovni proces, ljudska prava i na bilo koji način prijete secesijom", kazao je Lagumdžija.

Treći princip je, kako je rekao, da evropska agenda mora biti u srcu svih procesa.

"To znači da se države regiona moraju interno integrirati i onda integrirati kao region, a onda integrirati u EU", rekao je, između ostalog, Lagumdžija.

S obzirom na to da se bliži samit u Berlinu, on je rekao da ne treba propustiti priliku da se EU i SAD-u traži jedna konkretna politička, finansijska i tehnička podrška za nekoliko kapitalnih projekata.

"Prvi projekat, koji ovdje prvi put iznosimo, je integracija Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište Evropske unije - s mapom puta, da se to uradi u narednih pet godina. Drugi prijedlog je transportna i digitalna transformacija Zapadnog Balkana. Samtaramo da je poslije Samita G7 pravo vrijeme da EU i SAD krenu s planovima koji se mogu ubrzati, da se u narednih pet godina šest glavnih gradova šest država (BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije) poveže modernim autoputevima i željeznicom, uz izgradnju savremene digitalne infrastrukture", kazao je Lagumdžija.