{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija danas u Bruxellesu sa Fuleom

F
17.4.2012. u 08:02
1
3
Lagumdžija danas u Bruxellesu sa Fuleom
1
Lagumdžija danas u Bruxellesu sa Fuleom
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija sastao se u ponedjeljak u Bruxellesu s visokom predstavnicom za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Catherine Ashton.
Razmijenjena su mišljenja o modalitetima usklađivanja vanjske politike BiH sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU što je u nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova BiH i Predsjedništva BiH.

Ashton je pozdravila napore na uspostavljanju sistema usklađivanja koje u tom pravcu poduzima MVPBiH.

Ona je također zahvalila na spremnosti BiH da aktivno učestvuje u mirovnim operacijama EU, čime dodatno potvrđuje spremnost na harmoniziranje sa ZVSP EU, što je i direktna obaveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Lagumdžija je čestitao visokoj predstavnici Ashton na uspješno okončanoj policijskoj misiji EU u BiH koja, kako je naglasio, može biti dobar model kako za ostale policijske misije EU u svijetu tako i za vojnu misiju EU u BiH (Althea) koja je još u toku i bit će nastavljena u nešto izmijenjenom obliku.

Obostrano je iskazan interes za što hitnijim otpočinjanjem političkog dijaloga između BiH i EU na najvišem nivou, a kako je predviđeno SSP-om.

Lagumdžija je predložio Ashton da se takav dijalog održi još do kraja danskog predsjedanja EU budući da koincidira s pozitivnom političkom klimom u BiH po pitanju ispunjavanja obaveza na evroatlanskom putu.

Upoznao je Ashton sa spremnošću BiH da uloži dodatne napore u poboljšanje odnosa sa susjedima i da BiH na neki način bude osnova nove regionalne paradigme za što je svakako potrebna spremnost za otvorenu saradnju i drugih zemalja u regionu.

Lagumdžija je imao i susret sa stalnim predstavnicima zemalja članica Evropske unije u Političko-sigurnosnom komitetu (PSC), stalnom tijelu na nivou opunomoćenih ambasadora članica EU koje oblikuje i prati provođenje ključnih ciljeva u domenu zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU.

Tokom prvog dana radne posjete Briselu, Lagumdžija je održao predavanje na prestižnom Centru za evropske politike (EPC) gdje je govorio o regionalnog dinamici te izazovima i preprekama koje stoje na evroatlantskom putu BiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Drugog dana posjete ministar Lagumdžija će se sastati sa evropskim komesarom za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefanom Füleom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: