BiH
15

Lagumdžija biračima: Vi odlučujete kojim će putem BiH krenuti

Klix.ba
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija pismom se obratio glasačima ističući kolika je važnost izlaska na izbore 7. oktobra. Pismeno obraćanje prenosimo u cjelosti:

"Poštovani glasači,

Oktobarski lokalni izbori neće dati odgovor samo na pitanje ko će u naredne četiri godine voditi općine i gradove u Bosni i Hercegovini, već će odlučiti o putu kojim će naša zemlja krenuti u narednom periodu.

Hoće li to biti put napretka, oporavka i prosperiteta ili će to biti put beznađa, podjela i haosa na vama je da odlučite. Idemo naprijed - slogan oko kojeg smo se okupili u ovim izborima ukazuje na našu opredjeljenost za napredak i za pokretanje stvari u BiH s mrtve tačke. To je naša obaveza i naša dužnost. I pokazali smo da smo odlučni da se suprostavimo snagama koje ovu zemlju vuku nazad i koje su spremne čak trgovati državnim identitetom BiH.

Mi to nećemo dozvoliti. Zato su nam ovi izbori presudni. Oni će označiti prekretnicu u borbi protiv snaga koje godinama uništavaju ovu zemlju. Dragi glasači, nikada ne zaboravite da nema naroda na svijetu koji duže čeka pravdu od građana BiH. Naša je dužnost da tu pravdu osiguramo i zato imamo obavezu pobijediti u oktobru.

Svjedoci ste svih nasrtaja na naše ljude u institucijama BiH. Denisa Bećirovića ruše zato što je poslao jasnu poruku novim vlastima u Srbiji da nema igranja sa Bosnom i Hercegovinom i njenim suverenitetom. U tom rušenju, sljedbenicima snaga koje ne vide BiH kao svoju zemlju pridružila se i SDA. To je najbolji dokaz kakvu budućnost žele za našu zemlju, naše građane i narode. Mi takvu budućnost ne želimo i pozivamo vas da svojim izlaskom na izbore i podrškom omogućite nam da se borimo protiv tih rušilačkih namjera 'snaga protiv BiH'.

Nemojte da vas pokolebaju posljednja dešavanja u Kantonu Sarajevo. Način na koji je srušena naša Vlada, pokazuje koliki je strah od onoga što mi radimo. Ujedinjavanje kriminaliziranih stranaka i pojedinaca protiv nas, mora nam biti najveći motiv da u oktobru uradimo sve što možemo i znamo, kako bismo izašli još jači.

Ista je stvar i sa pokušajem smjenjivanja čovjeka iz SDP-a sa pozicije ministra vanjskih poslova BiH i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH od strane TD koalicije Tihića i Dodika kojima se pridružio i SDS.

SDP se zalaže za:

Investicije

Mnogima ne odgovora, to što smo u proteklih 18 mjeseci u FBiH pokazali da znamo, smijemo i hoćemo pokrenuti investicije, jer smo za 18 mjeseci investirali više novca u autoceste nego je to urađeno u zadnjih 18 godina. S druge strane našim aktivnostima pokazali smo da znamo vratiti dostojanstvo braniteljima BiH, izbacujući dezertere, lopove i ratne profitere iz njihovih redova. Pokazali smo da znamo spašavati naše firme i radnike koje su 18 godina pljačkali i uništavali. Danas Krivaja, Konjuh, Granit, Hidrogradnja i brojna druga preduzeća rade, a njihovi radnici primaju plaće i žive od svog rada. Prije 18 mjeseci sve one bile su praktično ugašene i na koljenima, a njihovi radnici u očaju i beznađu.

Borba protiv korupcije

Pokazali smo u proteklih 18 mjeseci i da smijemo udariti mafiju i kriminal tamo gdje ih najviše boli, ustati protiv nelegalno stečene imovine koju smo počeli vraćati u posjed države, kako bi od nje korist imali svi građani. Uputili smo u Parlament FBiH zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene krivičnim djelom i prekršajem. Očekujemo da njegova primjena krene već iduće godine. Pokazali smo i da smijemo pred kriminalce izaći sa puno jačim i efikasnijim institucijama od postojećih, koje očito nisu u stanju da im se suprotstave.

Zato smo pripremili zakon o suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije. Ovim zakonom želimo stvoriti posebno tužilaštvo i poseban sud koji će krenuti u odlučan obračun sa kriminalom i korupcijom.

Zbog svega ovoga znamo da možemo i hoćemo pobijediti u oktobru i nastaviti voditi najuspješnije općine i gradove u Bosni i Hercegovini. Želimo pomoći svakom i nećemo bježati od problema, već ćemo ih nazivati ​​pravim imenom i rješavati. Tim putem moramo nastaviti svi zajedno.

Stoga je pred nama 7. oktobra važan ispit. Moramo ga položiti. Na taj način stičemo pravo da idemo u sljedeće dvije godine, još odlučnije, još snažnije i još uspješnije. Taj put najviše zavisi od nas i zato je naša odgovornost najveća i zato je naš ulog u oktobru ogroman.

Iskoristimo vrijeme koje imamo do izbora da pokažemo da smo na pravom putu i da nam treba vaša podrška kako bi put ka evropskoj, bogatoj i prosperitetnoj BiH prošli brže.

Zato idemo naprijed Bosno i Hercegovino".