BiH
162

Lagumdžija: BiH u zadnji tren usvojila odluke za sastanak Pododbora za ekonomska pitanja

Anadolija
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija izjavio je da je, na njegovu inicijativu jutros održana telefonska sjednica na kojoj je Vijeće ministara BiH usvojilo zaključke i odluke koji omogućavaju da delegacija BiH održi šesti sastanak sa Privremenim pododborom za ekonomska pitanja i statistiku, planiran 13. i 14. maja u Banjoj Luci.

"Vijeće ministara je dalo saglasnosti na dnevni red i sastav delegacije BiH koja treba da prisustvuje ovom sastanku koji se tiče ekonomskih i finansijskih pitanja i pitanja statistike. Usvojen je dokument koji predstavlja polaznu osnovu za taj šesti sastanak i predstavnici institucija su dužni da se pridržavaju upravo tog dokumenta. To je vrlo obiman dokument koji sada šaljemo u Evropsku komisiju i iskreno se nadam da smo izbjegli jedan još veći skandal", kazao je na konferenciji za novinare Lagumdžija. 

On je upozorio kako je jutros dobio pismo iz Evropske komisije u kojem su bh. vlasti upozorene da je rok za usvajanje dokumenata i odluka relevantnih za održavanje pomenutog sastanka istekao 28. aprila. U pismu se traži da se ti dokumenti usvoje najkasnije danas, 5. maja. 

Lagumdžija je naglasio da je nakon održavanja telefonske sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj su usvojene odluke i dokumenti za sastanak u Banjoj Luci, izbjegnut "još jedan skandal veći od onog koji smo imali", a riječ je o nedavnom sastanku o strukturalnom dijalogu u Bruxellesu.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH kazao je kako na pismo iz Evropske komisije, upućeno Direkciji za evropske integracije BiH, niko nije bio odgovorio, te da članove Vijeća ministara BiH na sjednici održanoj 29. aprila "niko nije informisao da taj problem uopšte postoji". Dodao je i da je jutros uputio pismo predsjedavajućem Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi u kojem je zahtijevao sazivanje hitne telefonske sjednice, te da je predstavnike Ek zamolio da sačekaju odluke Vijeća ministara još danas. 

Lagumdžija je kazao kako odgovornima zbog nedonošenja na vrijeme odluka vezano za predstojeći sastanak u Banjoj Luci smatra predsjedavajućeg Vijeća ministara i direktoricu Direkcije za evropske integracije BiH.    

"Kada je u pitanju ovaj današnji ekomski dio, tu je očigledno da direktnu odgovornost za to snosi predjedavajući Vijeća ministara i direktor Direkcije za evropske integracije, jer da nije pismo stiglo iz Bruxellesa jučer, koje mi je dato u kopiji, ja uopšte ne bih za ovo znao kao ministar vanjskih poslova i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i mi bismo propustili da razgovaramo sa predstavnicima EU o ekonomskim i finansijskim reformama", kazao je Lagumdžija.

On je kazao da je evidentno da u BiH "postoje snage koje su zainteresirane da u narednih pet mjeseci bude što je moguće gora ekonomska i politička situacija".