BiH
0

Lagumdžija: Američke sankcije su početak kraja Milorada Dodika

Piše: Er. M.
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija kazao je za Klix.ba kako su američke sankcije predsjedniku entiteta Republika Srpska početak njegovog kraja.

On je rekao kako su održavanje referenduma, nepoštivanje Ustavnog suda BiH i najava novih koraka ka podjeli države i rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma neminovno vodili ka odlučnoj reakciji ključnog garanta Dejtonske strukture.

"Svako ko igra na unutarnje političke igre u ozbiljnoj državi, završi kao politički protivnik ozbiljne države. Sankcije Obamine administracije su kontinuitet sličnih odluka Bushove administracije i šest prethodnih administracija čija politika nije mogla više trpjeti ponašanje svog 'odmetnutog proizvoda'", rekao je Lagumdžija.

Ističe da je ovim poslana poruka jatacima i prikrivenim rušiteljima Dejtonskog sporazuma i euroatlantske državnosti Bosne i Hercegovine da se može imati rušilačka politika neko vrijeme, ali da se to ne može činiti sve vrijeme.

"Mnogo veći mali igrači su takve greške napravili ne samo u našem regionu pa se iz toga ima šta naučiti. Potraga za novim svjetskim poretkom je u toku. Ona je neminovna i prva testiranja se uvijek obavljaju na manjim igračima i teritorijama", kazao je Lagumdžija.

Zaključio je da će sankcije vrlo brzo pokazati da su samo početna tačka oko koje će se brzo okupiti veći broj aktera i time označiti početak kraja rušilačke politike podjela u zemlji i regionu.

"Početak kraja te politike će biti obilježen pokaznom vježbom početka kraja Milorada Dodika", rekao je Lagumdžija.