Alarmantno
100

Kvalitet zraka u Sarajevu okarakterisan kao nezdrav i opasan po zdravlje

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prema podacima uređaja za praćenje kvaliteta zraka koji se nalaze u sklopu kompleksa Ambasade SAD-a u Sarajevu indeks kvaliteta zraka trenutno ima brojčanu vrijednost 175 i okarakterisan je kao nezdrav.

Udruženje građana "Eko akcija" upozorava na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa poput astme. Plućnim i srčanim bolesnicima, trudnicama, djeci i starijim osobama preporučuju smanjeno kretanje poručujući kako bi produžen boravak vani trebali izbjegavati i svi ostali.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Podsjećamo, glavni grad BiH posljednjih godina bio je uvijek na vrhu liste zagađenih gradova Evrope, a do sada dostupni podaci pokazuju da se trend zagađenja nastavlja i ove godine.

Početkom novembra Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini na Twitteru je objavila skalu zagađenosti zraka u Sarajevu i Pekingu, koja pokazuje da je zrak u Sarajevu gotovo isti kao u Pekingu, jednom od najzagađenijih gradova na svijetu. Najveće posljedice svakako će se odraziti na zdravlje građana.