Bolja situacija
47

Kvalitet zraka u Sarajevu jutros okarakterisan kao "nezdrav za osjetljive kategorije"

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Indeks kvaliteta zraka u Sarajevu jutros je okarakterisan kao "nezdrav za osjetljive kategorije". Mjerne jedinice u Sarajevu pokazuju da je Indeks kvaliteta zraka jutros u 7 sati bio je blizu 100 AQI.

Indeks kvaliteta zraka najlošiji je bio na Bjelavama, zatim na Ilidži, Otoci i u blizini Ambasade SAD. Dnevni prosjek lebdećih čestica manjih od 10 mikrometra (PM10) najlošiji je na Otoci – 81.29 i prekoračio je tolerantnu vrijednost.

Preporučuje da da oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, trudnice, djeca i stariji smanje produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Kanton Sarajevo posjeduje mrežu stanica koju trenutno čine četiri automatske stanice (Ilidža, Otoka, Vijećnica i Ilijaš) i dvije stanice u vlasništvu Federalnog hidrometerološkog zavoda (Bjelave i Ivan-sedlo) i u planu je do kraja godine postavljanje još jedne stanice koja će osim zakonski propisanih parametara sumpordioksida i PM10 mjeriti još i frakcije PM1; 2,5;4 i ukupnu prašinu. Kantonalna mreža stanica je najkvalitetnija lokalna mreža stanica u čitavoj Bosni i Hercegovini i ima do sada najbolju pokrivenost mjerenja od svih stanica na teritoriji BiH.