Šokantni podaci
17

Kvalitet zraka u prvoj polovini januara u Sarajevu gori nego u Pekingu posljednjih 11 godina

S.H.P.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Prema podacima mjernih stanica, indeks kvaliteta zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od 7. do 16. januara nosi oznaku opasnog. Prije samo šest dana indeks kvaliteta zraka iznosio je čak 606.

Ambasada Sjedinjenih Amričkih Država je na svom Twitter profilu objavila status nevladine organizacije "Eko akcija" koja je uporedila prosjek PM2,5 izmeren tokom prve polovine januara u Sarajevu u odnosu na najviši mjesečni prosjek izmjeren u Pekingu posljednjih 11 godina.

Naime, najgori mjesečni prosjek u Pekingu u periodu 2008.-2019. je 197,9 dok je prosjek prvih 16 dana januara 2020. godine u Sarajevu 212,8.

Prema podacima mjernih stanica, današnji kvalitet zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ocijenjen je kao veoma nezdrav.

Kako je izmjereno danas u 11:00 sati, na području oko Ambasade Sjedinjenih Američkih Država indeks kvaliteta zraka iznosio je 202, dok je mjerna stanica na Skenderiji izmjerila 265. Na Bjelavama je izmjereno 109, kod Vijećnice 165, dok je na Otoci indeks iznosio 179.

Poboljšanje kvaliteta zraka trebalo bi početi sutra, dok nas 20. i 21. januara čeka čist zrak.

Podsjećamo, indeks kvaliteta zraka iznad 50 smatra se nezdravim. U skladu s tim ljekari su svim stanovnicima Sarajeva preporučili da ne izlaze vani. Također, savjetuje se da ne zračite zatvorene prostore, ne konzumirate cigarete, ne pržite hranu, ne usisavate i ne koristite kuhinjske nape.