BiH
0

Kuzmanović, Radojičić i Dodik pozdravljaju novu strategiju EU

FENA
Predsjednici Republike Srpske, Narodne skupštine i Vlade, Rajko Kuzmanović, Igor Radojičić i Milorad Dodik pozdravili su danas u zajedničkoj izjavi novu strategiju EU prema BiH, a naročito namjeru skore transformacije Ureda visokog predstavnika u ured specijalnog predstavnika EU u BiH.

“RS i BiH prešli su u novu, evropsku fazu svog razvoja, koju moraju obilježiti domaće vlasništvo nad reformskim procesima, demokratski dijalog i razmjena mišljenja i partnerstvo s međunarodnom zajednicom na evropskom putu”, ocijenili su u zajedničkoj izjavi zvaničnici RS-a.

Kuzmanović, Radojičić i Dodik ocjenjuju da od specijalnog predstavnika EU, kao predstavnika dobre volje, očekuju direktan kontakt s Briselom, da omogući domaćim institucijama potpuno samostalno preuzimanje obaveza te da prenese najbolja iskustva i racionalno koristi evropske fondove za razvoj.

Izražavaju i očekivanje da će angažman šire međunarodne zajednice u BiH, prije svega putem mandata specijalnog predstavnika EU, uz koordinirano učešće ostalih bitnih subjekata, biti baziran na osnovama dobre volje i pomoći, a ne nametanja.

U izjavi se naglašava podrška ostanku misije EUFOR-a u BiH (Altea) kao stabilizirajućem faktoru i pomoći u obučavanju pripadnika domaćih oružanih snaga za učešće u međunarodnim mirovnim misijama.

Zvaničnici RS-a su u zajedničkoj izjavi potvrdili opredijeljenost RS-a za evropske integracije BiH.

“RS je opredijeljena ka evropskim integracijama, kao cilju koji građanima treba da obezbijede bolji život, slobodu kretanja, ekonomski napredak i potpuno uključenje u porodicu evropskih naroda”, kaže se u zajedničkoj izjavi najviših zvaničnika RS-a povodom zaključaka ministara inostranih poslova EU i nove strategije Brisela prema BiH.

Naglašavaju i da će RS ubrzano usklađivati svoje zakonodavstvo s evropskim pravnim naslijeđem i doprinositi ispunjavanju uvjeta koji su pred BiH postavljeni nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U ispunjavanju tih uvjeta RS insistira, kako se precizira, na transparentnosti procesa pridruživanja EU u procesima u BiH, principima koordinacije i potpune informiranosti svih nivoa vlasti, poštovanja ustavnih nadležnosti nivoa vlasi u BiH te na principu dogovoranja i konsenzusa o pojedinačnim rješenjima u reformama na osnovama najboljih evropskih iskustava i unutrašnjih potreba i uređenja.

"Uvjereni smo da se preostali, od zahtijevanih pet ciljeva i dva uslova Vijeća za implementaciju mira u BiH, mogu brzo riješiti na osnovama trojnog dogovora iz Odžaka, potpisanog 8. novembra", dodaje se u izjavi.

Uz stav da ustavna reforma nije uvjet EU izražavaju i spremnost da zajedno s drugim realnim i racionalnim partnerima razgovaramo o amandmanima na postojeći Ustav BiH i poboljšanjima Ustava RS-a, na osnovama konsenzusa i kompromisa dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ostalih.

Rukovodstvo RS-a zaključuje i da su uvažavanje stavova Narodne skupštine RS-a i ustavna reforma proces kojim treba da upravljaju domaći faktori, uz učešće i pozicije i opozicije, na osnovama koje će predložiti predsjednik RS-a, a razmotriti Narodna skupština RS-a.