BiH
0

Kuzmanović: Prioritet traganje za nestalim osobama u BiH

FENA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović naglasio je danas da traganje za nestalim osobama treba da bude prioritetni zadatak entitetskih i državnih organa i institucija i nevladinih organizacija koje se bave ovom problematikom, kako bi ovaj proces što prije bio okončan, a porodice nestalih saznale istinu o svojim najmilijim.

Kuzmanović je danas u Banjoj Luci, tokom razgovara sa predsjednikom Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS-a Nedeljkom Mitrovićem i predsjednicom Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Mirjanom Simanić, podržao napore i aktivnosti ovih udruženja na prikupljanju dokaza o nestalim vojnicima i civilima i stradanju srpskog naroda na prostorima Bosne i Hercegovine u toku proteklog rata.

Podržana je inicijativa da Sekretarijat Vlade Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina preraste u Republički centar za istraživanje ratnih zločina koji će, između ostalog, biti u mogućnosti da pruži pravnu pomoć porodicama.

„Izraženo je nezadovoljstvo i ogorčenje radom Komisije za utvrđivanje istine o stradanju Bošnjaka, Hrvata, Srba, Jevreja i ostalih u Sarajevu od 1992. do 1995., čiji je rad konstantno bio opstruisan i koji nije dao praktično nikakve rezultate“, saopćeno je iz Kuzmanovićevog Kabineta.

Također, je zatraženo, kako se navodi, hitno utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu, kako je i traženo prilikom osnivanja ove Komisije.