{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kuzmanović i Radojičić odbacili upozorenje PIC-a kao neosnovano

F
16.9.2010. u 17:08
0
8
Kuzmanović i Radojičić odbacili upozorenje PIC-a kao neosnovano
0
Kuzmanović i Radojičić odbacili upozorenje PIC-a kao neosnovano
Igor Radojičić (Foto: Arhiv)
Predstavnici vlasti u Republici Srpskoj odbacili su kao neosnovano upozorenje Vijeća za provođenje mira (PIC), da je usvajanje Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja, jednostran čin kojim se podrivaju dugotrajna nastojanja da se državna imovina raspodijeli tako da se osigura funkcionalnost svih nivoa vlasti u BiH.
Za predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića reagovanje PIC-a je “kontradiktorno pravu i pravdi, jer je riječ o čisto političkoj izjavi”.

“Kako može neko da jednostrano donosi akta, ako je parlament RS-a ovlašten da donosi zakone i ako je to imovina RS-a”, upitao je Kuzmanović reagujući na stav članova Upravnog odbora PIC-a na usvajanje ovog zakona u entitetskom parlamentu.

On je još jednom ustvrdio da “OHR treba da ide iz BiH, ali to nije naša, već odluka međunarodne zajednice i vjeruje da će jednog dana shvatiti da su bili čisti višak ovdje u BiH i u RS-u”.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić također smatra da RS “ima ustavni osnov” za donošenje zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a, a pod zabranom je raspolaganja, “jer prema svom ustavu ona uređuje svojinske i obligacione odnose”.

On je dodao da donošenje tog zakona u entitetskom parlamentu nije zatvorilo vrata za dogovor o raspodjeli državne imovine na nivou BiH.

“Mi smo spremni kao i do sada da razgovaramo o rješavanju pitanja državne imovine, ali nisam siguran da jedan dio međunarodne zajednice, odnosno velikih sila, želi da OHR ode iz BiH i uvijek se ponavljaju novi uslovi”, rekao je Radojičić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: