{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kutleša: Vijeće ministara se nije izjašnjavalo o smjeni Lagumdžije i Osmića

F
25.6.2014. u 15:57
6
14
Kutleša: Vijeće ministara se nije izjašnjavalo o smjeni Lagumdžije i Osmića
6
Kutleša: Vijeće ministara se nije izjašnjavalo o smjeni Lagumdžije i Osmića
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za 3. juli trebalo da razmatra inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, odnosno smjenu ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića i ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, koju su podnijeli poslanici Kluba SBB-a BiH.
Generalni sekretar Vijeća ministara BiH Zvonimir Kutleša danas je Agenciji FENA kazao da se Vijeće ministara BiH nije izjašnjavalo o toj inicijativi.

"Iskoristilo je poslovničku mogućnost da to ne uradi. Eventualni daljnji potezi ostali su na Parlamentarnoj skupštini BiH koja će o tome konačno odlučiti", kazao je Kutleša.

Klub poslanika SBBBiH je polovinom maja pokrenuo inicijativu za smjenu ministara Zekerijaha Osmića i Zlatka Lagumdžije
(SDPBiH).

U inicijativi za smjenu ministra Lagumdžije je navedeno da je „u događajima od 7. februara 2014. godine, kao i svim okupljanjima plenuma građana do danas, iskazano masovno nezadovoljstvo radom dosadašnje vlasti i eksplicitno je tražena smjena ministra vanjskih poslova BiH“.

U inicijativi za smjenu ministra Zekerijaha Osmića se navodi da je 12. maja 2014. u kasarni "Kozara" u Banjoj Luci održana zvanična ceremonija povodom obilježavanja Dana 3. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH i Dana Vojske Republike Srpske.

"Ministar odbrane BiH nije adekvatno i odgovorno reagirao na zloupotrebu te ceremonije od predsjednika RS-a koji je u svom obraćanju Oružane snage BiH predstavio kao entitetsku vojsku, kao ni na intoniranje entitetske himne na proslavi od državnog značaja. Ministar odbrane BiH je time učestvovao u antiustavnom rušenju Oružanih snaga BiH od predsjednika RS-a i drugih predstavnika tog entiteta, kao i u kršenju protokola koji je ranije utvrdilo ministarstvo na čijem je čelu", navodi se u inicijativi za smjenu ministra Osmića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: