BiH
7

Kutleša: Neću tumačiti Zakon o Vijeću ministara BiH jer se radi o mojoj poziciji

Piše: Er. M.
Generalni sekretar Vijeća ministara BiH Zvonimir Kutleša nije želio iz ličnih razloga tumačiti Zakon o Vijeću ministara BiH jer, kako ističe, ne bi želio biti pristrasan u tumačenju s obzirom da se radi i o njegovoj poziciji.
Zvonimir Kutleša
Zvonimir Kutleša
"Zakon kaže da se u sastavu Vijeća ministara BiH ili na poziciji generalnog sekretara Vijeća ministara BiH mora osigurati najmanje jedno mjesto za pripadnike ostalih. Neka svako tumači Zakon na svoj način. Smatram da proces konstituisanja Vijeća ministara BiH još nije završen jer slijedi imenovanje zamjenika u jednom ministarstvu“, kazao je Kutleša.

Kutleša nije htio odgovoriti na pitanje da li prema Članu 6. Zakona o Vijeću ministara BiH pripadnik Ostalih može biti i zamjenik ministra u Vijeću ministara BiH.

"Ne bih htio tumačiti Zakon, svako ima svoj stav, a ja iz ličnih razloga neću to tumačiti jer se radi i o mojoj poziciji pa bih bio pristrasan u tumačenju“, rekao je Kutleša.

Član 6. Zakona o Vijeću ministara BiH kaže da se u sastav Vijeća ili na dužnosti generalnog sekretara Vijeća mora osigurati najmanje jedno mjesto za pripadnike Ostalih.

Zakon nije jasno precizirao da li pripadnik Ostalih može biti i zamjenik ministra u Vijeću ministara BiH ili će ipak predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvidzić imenovati nekoga iz reda Ostalih umjesto Zvonimira Kutleše.

Zvizdić je u utorak kazao novinarima da dok ne bude imenovan generalni sekretar Vijeća ministara BiH da ne može govoriti o zaokruženom imenovanju koje je vezano za Član 6. koji propisuje da bi pripadnik iz reda Ostalih trebao biti uključen ili u sastav Vijeća ministara BiH ili da bude generalni sekretar.

Kontradiktorno na pitanje u vezi smjene Kutleše odgovorio je da prvi put čuje takve navode i da "ne želi komentarisati izmišljene stvari".