BiH
0

Kusturica: Srpski narod nije ilegalna organizacija

FENA
Emir Kusturica
Emir Kusturica
"Andrićgrad nastaje kao grad stvaralaštva, umjetnosti i pomirenja", ustvrdio je danas režiser Emir Kusturica, po čijoj ideji je u toku izgradnja kamenog grada u Višegradu.

"Velika je stvar kada čovjek zna da laž nikada ne može postati istina. Kada bi svi lagali, a znamo da je na ovom svijetu sve manje onih koji govore istinu, i kada bi ostao samo jedan koji ne laže, valjalo bi se boriti protiv laži. Istina je da Andrićgrad nastaje kao grad stvaralaštva, umjetnosti i pomirenja. Bit će to internacionalna pozornica na kojoj će se ponavljati propuštene lekcije iz renesanse", naveo je Kusturica.

On je za ono što je već sazidano u Andrićgradu rekao da nije "fatomorgana niti lažna slika života koju često stvara savremena arhitektura, već srce Andrićevog grada, njegov glavni trg, koji nosi ime Nikole Tesle".

"Grad i trg su stvoreni na dramatičnoj raskrsnici svjetova iscrtanoj literaturom velikog pisca", kazao je Kusturica i dodao da je Andrićgrad "nastao kao reakcija na rušenje Andrićeve biste 1991.godine i ideje da nije red rušiti spomenike nobelovaca".

On je, govoreći o Ivi Andriću, čija bista je danas otkrivena u kamenom gradu koji nosi njegove ime, kazao i to da "guranje u zaborav veličina kao što je ovaj književik, prijeti da čitav narod završi u zaboravu i ilegali".

Kusturica je, između ostalog, govorio i o Gavrilu Principu, kao "junaku", te i o tome kako je Ivo Andrić i prije raspada bivše Jugoslavije „bio i postao meta ratobornih tipova među kojima je prednjačio 'lažov Bili', čija su enciklopedijska znanja nanijela više štete muslimanskom narodu nego vojske koje su hiljadu godina gazile po Bosni, a to je on zapravo rekao za Ivu Andrića"...

Samo velika ljubav i snažna potreba, naveo je Kusturica, može da od ovog parčeta zemlje napravi grad, čija će „uzbudljiva ljepota pacifikovati osvetničku narav, poništiti bijes, potrebu, kako Andrić kaže, komšije inovjerca da istrebljuje pripadnika druge vjere...“.

Podršku o izgradnji "Andrićgrada", kako je rekao, bez puno ubjeđivanja odmah je dao predsjednik RS-a Milorad Dodik, jer je on "već dokazani borac za istinu da srpski narod nije ilegalna organizacija, nego mali, ali značajan evropski narod".

Dodik je u obraćanju uzvratio pohvale Kusturici, te je rekao da nije imao dileme da učestvuje u ovom projektu, za koji je najzaslužniji režiser koji, kaže, „nije odustao i kada je to bilo logično“.

"Sada je ovdje zarobljen i mora to da završi", naveo je Dodik i naveo da će i on ostati dokraja na ovom projektu koji za Višegrad mnogo znači – vraća Andrića na najbolji mogući način i u želji da to bude mjesto na kojem će dolaziti ljudi, a nacionalne vrijednosti na najbolji mogući način afirmisati.

Najavio je i izgradnju Andrićevog instituta.

Među gostima na svečanosti povodom otkivanja Andrićeve biste bili su i Ivica Dačić, koji je danas dobio mandat za sastav nove Vlade Srbije, ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko, Oliver Antić, izaslanik predsjednika Srbije, još aktuelni ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić, predstavnici Vlade RS-a i drugi.

Dačić je u obraćanju u Višegradu obećao da će Srbija „uvijek graditi najbliže moguće odnose i čuvati RS i niko zbog toga nema pravo da im to zamjeri“.

"Naš najveći izazov i u ovom vremenu je nalaženje balansa između mudrosti i hrabrosti", kazao je također i Jeremić u govoru.

"Ključ Andrićevog grada“ Kusturica je predao, kako je rekao, počasnim građanima - predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, ministru vanjskih poslova Srbije Vuku Jeremiću i književniku Matiji Bećkoviću, koji je također govorio na ovom skupu.

Lani su Vlada RS-a, firma Emira Kusturice “Lotika” i Općina Višegrad formirale zajedničko preduzeće “Andrićgrad”, a većinski kapital ima režiser.

Izgradnja Andrićgrada u Višegradu počela je 28.j una prošle godine.

Projekt izgradnje Andrićgrada realizira se po ideji Emira Kusturice, a prema ranijim najavama koštat će oko 30 miliona maraka.