"Strač nije nacionalni spomenik"
1

Kusturica: Ne uznemiravaju me napadi iz "federalnog Sarajeva"

FENA
Emir Kusturica
Emir Kusturica
Režiser Emir Kusturica danas je u Višegradu novinarima pokazao dopis Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske da se tvrđava na brdu Strač kod Trebinja ne nalazi ni na stalnoj ni na privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH.

Radnici angažirani na izgradnji "Andrićgrada" u Višegradu prije par dana su počeli rušiti zid s tvrđave kraj Trebinja, zbog starog kamena, a nakon protesta građana Kusturica je u jednom intervjuu beogrdskom listu nazvao karaulu "građevinom okupatora".

Rušenje austrougarske tvrđave, inače historijskog spomenika, izazvalo je oštre reakcije javnosti, a pojedini građani Trebinja su organizirali i proteste ispred tvrđave.

Kusturica je, međutim, danas u izjavi novinarima u Višegradu ustvrdio "da nikada nijedna karaula nije proglašena nacionalnim spomenikom, pa neće biti ni ona na brdu Strač kod Trebinja".

Ustvrdio je i da se "u osnovi ne uznemirava na uzbunu i navodne zabrane odvoženja kamena iz Trebinja za Andrićgrad, niti na napade iz federalnog Sarajeva".

"Mi gledamo svoja posla i gradimo grad koji je u osnovi multietnički jer sadrži građevine od srednjovjekovne srpske vlastele, turske imperije, austrougarske vladavine i neoklasicizma", rekao je Kusturica.

Kusturica je potvrdio da će na godišnjicu početka gradnje grada od kamena 28. juna, na Vidovdan, na završenom gradskom trgu biti podignut spomenik Ivi Andriću visok 2,40 metara koji će "plivati na vodi".

"Tada će biti završen i Andrićev institut, zatim gradska kuća pa robna kuća i gradska kafana 'Jalija', jer se u tursko, pa i u Andrićevo vrijeme tako zavao ovaj jezičak zemlje smješten na ušću rijeke Rzava u Drinu“, rekao je Kusturica, javili su mediji u RS.

Radovi na izgradnji "Andrićgrada" u Višegradu počeli su 28.juna prošle godine, a Vlada Republike Srpske nedugo zatim donijela je odluku kojom korisnika sredstava za izgradnju prve faze izgradnje "Andrićgrada“ oslobađa primjene Zakona o javnim nabavkama BiH.

Istom odlukom, Vlada RS-a je tada obavezala lokalne zajednice, javna preduzeća i neka ministarstva da daju novac za ovaj projekt.

Projekt izgradnje “Andrićgrada” realizira se po ideji režisera Emira Kusturice, a prema ranijim najavama koštat će oko 30 miliona maraka.

Vlada Republike Srpske, firma Emira Kusturice "Lotika" i Općina Višegrad ranije su formirale i zajedničko preduzeće "Andrićgrad", a većinski kapital ima taj režiser.

Negodovanje poslanika opozicije u RS ranije je izazvalo i usvajanje izmjena i dopuna Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije u RS-u, samo zbog izgradnje "Andrićgrada".

Opozicija je tada tvrdila da se zakon mijenja samo da bi se za realizaciju projekta "Andrićgrad" utrošila sredstva koja po osnovu naknada za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije u RS ima općina Višegrad.