{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kuskunović: Nelegalna pekarska djelatnost u BiH je unosan biznis

F
18.6.2012. u 09:00
8
17
Kuskunović: Nelegalna pekarska djelatnost u BiH je unosan biznis
8
Kuskunović: Nelegalna pekarska djelatnost u BiH je unosan biznis
Cjelokupna prehrambena industrija u BiH je u teškom položaju i bez državne pomoći, po uzoru na susjedne zemlje, nemoguć je njen prosperitet, rekao je za današnje Oslobođenje direktor Klasa Haris Kuskunović.
Pouzdano se procjenjuje da sivo tržište zadovoljava 56 posto godišnjih potreba BiH za hljebom i 30 posto godišnjih potreba brašna.

Kalkulacije, ističe, pokazuju da vrijednost sivog tržišta samo mlinsko-pekarskih proizvoda doseže nejvjerovatnih 475 miliona KM, a nelegalni promet u drugim branšama mjeri se milijardama KM.

"To znači da država gubi ogromne količine novca po osnovu poreza i doprinosa", tvrdi Kuskunović, dodajući da u BiH 40 posto pekara i 24 posto mlinova posluje van sistema PDV-a.

Da je nelegalna pekarska djelatnost postala unosan biznis, kaže da najbolje pokazuje podatak da je od 2009. do 2011. godine u Federaciji BiH otvoreno čak 585 novih pekara.

Poznato je da mnogi privredni subjekti svjesno pokazuju prihod manji od 50.000 KM kako bi izbjegli plaćanje poreza i drugih obaveza, pa su zbog toga, ističe u startu u znatno povoljnijem položaju od svojih konkurenata iz sistema PDV-a.

Naglašava da ovi podaci najbolje pokazuju koliko je zbog neuređenog tržišta pogođena osnovna djelatnost Klasa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: