BiH
175

Intervju / Kurz za Klix.ba: Ako ne uspostavite mehanizam koordinacije, aplikacija za članstvo u EU nema smisla

Razgovarao: Ervin Mušinović
Sebastian Kurz (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Sebastian Kurz (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz boravio je danas u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini. S njim smo razgovarali o evropskom putu BiH, nedavnim hapšenjima, ali i o ulozi OHR-a u našoj državi. Kurz je kazao kako bh. vlasti moraju do 15. februara uspostaviti mehanizam koordinacije ako planiraju da aplikacija za članstvo u EU uopće ima smisla.

Kada ste u junu bili u Bosni i Hercegovini kazali ste da će Austrija podržavati BiH na euroatlanskom putu, ali da očekuje usvajanje reformske agende. Da li ste zadovoljni dosadašnjim provođenjem reformske agende?

Kada je riječ o reformama, uvijek je moguće više i uvijek je poželjno učiniti više. To važi i za Austriju, a i za druge zemlje, pa tako i za Bosnu i Hercegovinu. U tom smislu, da. Mi vidimo da se BiH trudi, ali naravno da želimo više, a naročito na putu u Evropsku uniju. Taj će put od BiH tražiti da se poduzme još više mjera, ali to je i prednost za BiH i naravno da će zajedno ubrzati i njen put ka EU.

Predsjedništvo BiH najavilo je da će BiH 15. februara predati aplikaciju za članstvo u EU. Da li je ovaj rok realan i šta možemo očekivati?

Austrija je uvijek podržavala približavanje Bosne i Hercgovine i cijelog Zapadnog Balkana EU. Mi nećemo promijeniti svoje mišljenje i ne mijenjamo ga. Ja sam se prošle sedmice u Amsterdamu na sjednici ministara vanjskih poslova zalagao za to i branio taj stav da BiH već sada podnese zahtjev, ali svakako od BiH se sada konačno traži da provede te reformske korake kako bi dobila i kredibilitet sa svojim zahtjevom. Mehanizam koordinacije mora da se uspostavi do 15. februara i to je osnova da uopće podnošenje zahtjeva ima smisla. Ako to pođe za rukom do 15. februara i ako politika počne provoditi i provede neophodne reforme u BiH, mislim da će ta predaja zahtjeva biti lijep početaka približavanja BiH EU.

Sebastian Kurz (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Sebastian Kurz (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

U BiH je još jednom promijenjen sastav vladajuće koalicije. Koliko politička previranja mogu utjecati na imidž i dalji put BiH ka EU?

To je dio političke svakodnevnice. Što više stabilnosti, toliko i bolje saradnje, a što se bolje sarađuje to je bolje za razvoj države. To važi za BiH jednako kao i za druge zemlje.

Pretpostavljam da ste upoznati s posljednjim hapšenjima u BiH. Kako gledate na ova dešavanja?

Ne mogu ocijeniti pojedinačne slučajeve. Ako se hapšenja rade s dobrim razlogom to naravno treba i pozdraviti. Ipak, molim za razumijevanje jer ne mogu dati komentar o pojedinačnim slučajevima. Naravno da je potrebno neovisno pravosuđe koje će raditi svoj posao. Što je jača BiH to je bolje i pravosuđe.

Sebastian Kurz (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Sebastian Kurz (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko Vaš je sunarodnjak. Mnogo pritužbi dolazi na njegov rad: jedni smatraju da on treba otići i da se OHR treba ugasiti, a drugi smatraju da OHR ne radi dovoljno, odnosno da ne primjenjuje ovlasti koje ima. Kakav je Vaš stav o ulozi OHR-a u BiH?

Naravno da je ograničena mogućnost provođenja ovlasti, ali je dobro da postoji ova institucija. Mislim da je Valentin Inzko kao ličnost prava osoba. On dobro poznaje regiju i zemlju te uživa mnogo kredibiliteta. Ipak sa ograničenim mogućnostima mislim da on može s te pozicije dati jedan pozitivan doprinos zemlji. Mi znamo da je sistem koji je uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom i koji je donio mir, politički težak, ali zemlja mora sebi postaviti cilj političke reforme i te reforme provoditi.

U Beču je svečano obilježen početak projekta kulturne razmjene "Godina kulture Bosna i Hercegovina-Austrija 2016." u okviru kojeg će u dvjema zemljama biti održan veliki broj kulturnih događaja. Tim povodom ste i Vi u Sarajevu.

Radujem se godini kulture. Austrija svake godine uzima jednu zemlju kao težište rada u domenu kulture sa drugim zemljama. Ove godine je BiH naše težište i drago mi je što ćemo imati, kako u BiH, tako i u Austriji, raznih manifestacija. Drago mi je da ima mnogo kulturnih radnika koji su se vratili u BiH, a koji su jedno vrijeme živjeli u Austriji i kojima su upravo ta dva svijeta koja su doživjeli dali poseban pečat njihovoj kulturi i stvaralaštvu.