{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kursom znakovnog jezika ruše barijere između gluhih i osoba koje čuju

17.10.2012. u 13:21
73
0
Kursom znakovnog jezika ruše barijere između gluhih i osoba koje čuju
73
Kursom znakovnog jezika ruše barijere između gluhih i osoba koje čuju
U Brčko distriktu ove sedmice je organizovan kurs znakovnog jezika koji su pohađali učenici, ali i starije osobe. Cilj kursa bio je srušiti nevidljivu barijeru između gluhih i osoba koje čuju, koja postoji u tom gradu, ali i u cijeloj BiH.
“Sve osobe koje čuju su dolazile u situaciju da se susretnu sa gluhom osobom i nisu znale kako da postupe, te im je bilo neugodno. Također, učesnici kursa su shvatili koliko su gluhe osobe ograničene u našoj društvenoj sredini te su zbog toga sebi zadali kao moralnu obavezu da nauče osnove znakovnog jezika”, saopćeno je iz Udruženja gluhih i nagluhih osoba Brčko distrikta, koje je organizator kursa.

Tokom predavanja učesnici kursa su savladali abecedu gluhih osoba te osnovne geste koje će im svakako olakšati komunikaciju sa gluhim osbama.

U Brčko distriktu, prema registrima, živi 60 gluhih osoba, ali pretpostavlja se da je broj veći. Problem s kojim se suočavaju gluhe osobe u ovom dijelu BiH, za razliku od onih koje žive na području Federacije, je taj što ih sistem ne svrstava u invalidne osobe, te samim tim nemaju pravo na bilo kakva primanja koja se dobijaju nakon procjene stepena invalidnosti. Kako nam je rečeno u Udruženju gluhih i nagluhih osoba Brčko distrikta, ova kategorija stanovništva se u Brčkom tretira kao poptuno radno sposobna populacija.

“Mi ćemo i dalje ustrajati u našim nastojanjima. I dalje se borimo za ravnopravan položaj i tretman gluhe osobe. To nije lak niti kratkoročan posao, ali nećemo odustati. Također, jedan od naših ciljeva je i da se Zakon o upotrebi znakovnog jezika, koji je usvojen na državnom nivou 2009. godine, donese i na nivou Brčko distrikta”, saopćeno je iz Udruženja.

Prema nezvaničnim podacima na području BiH živi oko 20.000 gluhih i nagluhih osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: