Usvajanje zakona u HNK
1

Bevanda, Lasić i Čović obećali pomoć gluhim osobama u BiH

Klix.ba
Predsjednik Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Denis Lasić i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović posjetili su danas Udruženje "Sluh" i Savez gluhih i nagluhih osoba BiH.

Na sastanku se razgovaralo o trenutnoj situaciji u kojoj se nalaze udruženje i SGN BiH, te populacija gluhih i nagluhih osoba.

"S obzirom da je zakon o upotrebi znakovnog jezika usvojen na državnom nivou, govorilo se o usvajanju istog zakona na području HNK, te smo dobili obećanje da će zakon biti podržan i usvojen u HNK, što će u mnogome olakšati ostvarivanje ljudskih prava gluhih osoba. Također se razgovaralo o mogućnosti uvođenja Udruženja "Sluh" u budžet HNK, što bi uveliko pomoglo ostvarivanju daljih programskih aktivnosti udruženja", navodi se u saopćenju SGN BiH.

Na sastanku je bilo govora o aktivnostima SGN BiH i problemima sa kojim se susreće ova populacija u svakodnevnom životu.

"Dobili smo obećanje da će u zakonskim okvirima nastojati pomoći gluhim i nagluhim osobama kada je u pitanju dnevna informiranost gluhih, nabavka pomagala, te edukacija", saopćeno je iz SGN BiH.