Historijski kompleks
257

Kurić traži reakciju zbog farbanja Halidovog dvora, iz nadležnog zavoda tvrde da nisu dali odobrenje

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon pisanja portala Klix.ba o farbanju dijela fasade historijske građevine Halidov dvor koja je smještena između Skenderije i Marijin Dvora, reagirao je ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić koji je od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa KS tražio hitnu reakciju.

Naime, ministar Kurić tražio je da se u što kraćem vremenskom periodu utvrdi ko je i na osnovu čega odlučio ofarbati fasadu.

"Zaista je smiješno ono što je učinjeno Halidovom dvoru. Mi ćemo svakako alarmirati nadležnu ispekciju da poduzme sve mjere kada je u pitanju ovaj slučaj, ali ćemo ipak sačekati jutro kako bismo detaljno provjerili da slučajno iz Općine Centar nisu dostavili neki akt Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo kojim se odobrava ova akcija. Uglavnom, mi nismo davali nikakve saglasnosti. Ostaje pitanje da li je neko ovo samoinicijativno uradio ili postoji odobrenje iz Općine Centar, a nadamo se da ćemo odgovor na ovo pitanje dobiti sutra ujutro", rekao nam je direktor Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo Nervin Dacić.

On je potvrdio navode ministra kulture i sporta KS Mirvada Kurića da su već kontaktirani Inspektorat Općine Centar i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove koja će u toku sutrašnjeg dana izaći na teren i donijeti odluku o daljnjim potezima.

"Na osnovu informacija koje smo dobili iz medija možemo kazati da je ovo slučaj za Odsjek za inspekciju za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine KS. Već je naloženo inspektorima iz spomenutog odsjeka da sutra u osam sati ujutro izađu na teren i da utvrde stvarno činjenično stanje u skladu sa zakonom, da se sačini zapisnik i odrede adekvatne mjere", kazali su nam iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.