Tri godine mandata
89

Kurić predstavio rezultate rada: U kulturu smo uložili 770 hiljada KM, u sport više od 2 miliona

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U prepunoj sali sarajevskog Doma mladih danas je održana prezentacija svih rezultata u segmentu kulture i sporta ostvarenih u toku trogodišnjeg mandata Mirvada Kurića na čelu Ministarstva kulture i sporta KS.

Sumirajući tri godine rada, ministar je podsjetio da su ulaganja u kulturu najveća u posljednjih deset godina.

"Budžet Ministarstva u 2015. iznosio je 25,5 miliona KM, a u ovoj 2018. godini 31,4 miliona KM. S ponosom mogu reći da, u poređenju iznosa iz 2015. sa 2018. godinom, budžet za sport je povećan sa 3 na 6 miliona KM, što je 100 posto i to su najveća ulaganja u sport od osnivanja Kantona. Budžet Ministarstva kulture i sporta je 4,2 posto od ukupnog Budžeta Vlade Kantona Sarajevo, što je rijetkost na ovim prostorima. Čak je veći procent nego u nekim Evropskim zemljama. Upravo zahvaljujući tome, uspjeli smo realizovati čitav niz kapitalnih projekata. U segmentu kulture uloženo je 770 hiljada KM, dok je na kapitalne projekte u segmentu sporta uloženo 2 miliona i 120 hiljada KM", kazao je u uvodnom obraćanju Kurić.

Kurić je u svom izlaganju naglasio i ponos što je sport u posljednje tri godine postao dostupan svakom djetetu u KS. Upravo takav pristup sportu polučio je vrhunske rezultate.

Jovan Divjak, u ime udruženja Obrazovanje gradi BiH zahvalio se ministru što je prepoznao ideju da su djeca žrtve rata naša trajna obaveza i što podržava projekte koji su fokusirani na inkluziju.

"Mi ne trebamo glasati za prošlost, nego za budućnost, a mladi su naša i sadašnjost i budućnost", izjavio je Divjak.

Posjetioci su imali priliku vidjeti i nastup Emine Tarić s tačkom "Sova" iz inkluzivne predstave kojom će biti obilježeno otvaranje rekonstruisanog Pozorišta mladih, koje postaje prvo certificirano pozorište u regionu, dostupno svim osobama.

"Inkluzija nisu predstave koje se realizuju samo unutar udruženja. Prava inkluzija je uključiti sve osobe u svaku našu aktivnost", naglasio je Kurić.

Osvrćući se na činjenicu da je više od 500 kulturnih i javnih radnika i sportista prisustvovalo današnjoj prezentaciji, ministar Kurić izjavio je:

"Kada se ovakvi događaji organizuju na početku mandata veliki broj prisutnih ne treba da čudi, svako želi da vidi novog ministra. Međutim kada ovoliki broj osoba odvoji svoje vrijeme na kraju mandata to mi govori da sam uradio dobar posao i moram reći da sam duboko dirnut i iskreno zahvalan".

Ministar Kurić posebno se zahvalio predstavnicima medija za uspješnu saradnju ostvarenu tokom mandata kao i podršku daljnjem jačanju kulture i sporta u našoj zemlji, navodi se, između ostalog, u saopćenju.